Wanneer gletsjers Antarctica breken, stijgt zeespiegel drie meter

De Pine Island-gletsjer, een cruciale gletsjer op de Zuidpool, is van binnenuit aan het afbreken. Al deze gletsjer in zee stort zal dat leiden tot een stijging van de zeespiegel met drie meter.

In de zomer van 2015 brak een 580 vierkante kilometer grote ijsberg af van de Pine Island-gletsjer, in het westen van Antarctica. Die gletsjer voorkomt dat zuidpoolijs in de Amundsenzee stroomt. Onderzoekers van de Ohio State University keken met nieuwe software naar satellietbeelden van de periode voor de breuk en stelden daarbij een vreemd fenomeen vast.

Ze stelden vat dat er reeds in 2013 30 kilometer landinwaarts diep onder de oppervlakte een scheur was ontstaan, in de kern van de ijsplaat. Dat melden ze in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters. Gedurende twee jaar werd de scheur geleidelijk groter en kwam zij naar de oppervlakte, tot dan in 2015 de ijsberg afbrak.

Aan de andere kant van de aarde, in de Groenlandse ijskap, zijn al gelijkaardige breuken vastgesteld: oceaanwater sijpelt er steeds verder landinwaarts binnen, waardoor het ijs van binnenuit begint te smelten. De nu verzamelde beelden zijn het eerste harde bewijs dat in Antarctica iets gelijkaardigs bezig is. Ook daar verzwakt het ijs aan de rand van het continent onder invloed van de oceaan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be