Waarom zetten we niet in op boslandbouw?

maisveldBoslandbouw? Lieven Bauwens legt uit waarom het wel eens de landbouw van de toekomst zou kunnen zijn.

Deze periode zijn er de langste dagen. De zon is de bron van de meeste van onze energie (fossiele brandstoffen zijn opgeslagen zonne-energie) en ons voedsel is verpakte en gehercombineerde zonne-energie. Geen wonder dat de zon werd aanbeden en zonnewendes een moment zijn om te feesten.

Kijk eens naar de foto die bij dit artikel is gepubliceerd. Het is de akker naast de plek waar ik probeer een voedselbos te ontwikkelen samen met 6 andere gezinnen. U ziet onmiddellijk wat dit is: een maïsveld. U ziet ook wat er mis is met dit plaatje.

Hier wordt weinig zon gewonnen en gehercombineerd. Op één van de langste dagen van het jaar is het grootste deel van dit land bloot en wordt er geen biomassa gecreëerd. Enkel maïssprietjes die volgroeid zijn in augustus en dan uitdrogen. 


Bovendien is blote grond zieke grond. Op dit veld kan je lang zoeken naar leven: buiten de mais is het er niet. De bodem is als het ware gesteriliseerd door extensief gebruik van herbiciden, en, door gebrek aan bescherming, doodt ook UV-straling het leven in de grond.

As het regent worden mineralen en organische voedingsstoffen uit de grond gespoeld. De grond verdicht, water wordt minder goed opgenomen en spoelt snel weg en zorgt stroomafwaarts voor ellende.

Lees verder bij de bron