Waar spandoeken verbrand worden…

‘Mensen die de wetteloosheid zat zijn’ hebben afgelopen nacht een spandoek van de vluchtelingengroep We Are Here te Amsterdam in brand gestoken.

De dag eraan voorafgaand had de groep een buurtfeestje georganiseerd om in contact te komen met de buurtbewoners. Zeg maar een poging tot die toch zo enorm gewilde INTEGRATIE. Wat door in elk geval een deel van de buurtbewoners ook wel degelijk gewaardeerd werd:

Een omwonende schrijft dat de ‘de mensen van We are Here de meest gastvrije mensen zijn’ die ze kent. ‘Als je langsloopt wordt je haast altijd uitgenodigd om kennis te maken en om binnen te komen in ‘hun huis’. Een plek waar ze zichtbaar trots op zijn.’ (AT5.nl)

Maar een ander soort mensen leeft er dus ook in ons land, die mensen die toch al geen kant op kunnen graag nog verder opjagen. En dan bijvoorbeeld brand stichten omdat je de wetteloosheid zat bent.

Pogingen tot brandstichting op moskeeën, vuurwerkaanslagen op AZC’s, een stadhuis belegeren van een gemeente waar men nog maar slechts overweegt een AZC te plaatsen, een wethouder seksistisch weg proberen te brullen; kortom, met zijn allen hitsen tegen een minderheid, het is al jaren aan de gang.

Natuurlijk leefden die mensen altijd al in ons land – en in elk land wat dat betreft, het is een vrij natuurlijk verschijnsel onder mensen – het betreft steevast tussen de 15 en 25 procent van de bevolking, afhankelijk van hoe de politieke wind waait. De NSB kon ook rekenen op dat soort aantallen stemmen. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben dit soort types hun mond vrij lang moeten houden om niet uitgekotst te worden door de maatschappij, maar sinds zo’n vijftien jaar hebben deze Kristallnacht re-enactors in grote delen van Europa de rechtse wind weer rijkelijk mee. En als die groep het over linkse wegkijkers heeft, hebben ze in zoverre gelijk dat er door vrijwel geen enkele partij op links voldoende tegengas is gegeven tegen dit herrijzend fascisme en racisme, uit angst voor electoraal verlies. Ik persoonlijk zou denken dat je als fatsoenlijk linkse partij blij zou zijn als die kiezers een eind op zouden bokken, maar nee “we moeten naar ze luisteren en ze erbij betrekken”.

Zoals al vaker gezegd is op nationaal niveau D66 de enige partij geweest die structureel de PVV onder hun ballen heeft getrapt, maar D66 is geen linkse partij (meer?). Vandaar ook dat de PVV en GeenStijl zo hijgerig achter Pechtolds appartementaffaire aanholden, want ze kunnen het maar niet verteren dat hun Grote Lijder sinds enige tijd een veroordeelde crimineel is, en zouden dat zo graag ook over Pechtold kunnen zeggen.

Binnenkort zitten we weer plechtig te kijken naar de Herdenking op de Dam, of naar – op zijn hoogst volslanke – klokkenluiders op de Waalsdorpervlakte. Vooral op die laatste plek hebben vele mensen het leven gelaten die het in kleine, zwakke groepen opnamen tegen een oppermachtige overheid van terreur en repressie. Precies het tegengestelde van de brandstichters ‘die de wetteloosheid zat zijn’ dus. Maar die vinden waarschijnlijk dat juist zíj het zijn die het meest gemeen hebben met die verzetsstrijders, in hun gefantaseerde strijd tegen de islam en andersgekleurden die tegen blanke vla en zwarte piet zijn.