VS wil weg uit Syrië

Volgens een ‘hoge official’ heeft Trump besloten de Amerikaanse militairen terug te trekken uit Syrië. Er is geen exacte datum vastgelegd, maar de terugtrekking zou ‘op korte termijn’ plaats moeten vinden.

De taken van de Amerikanen zouden moeten worden overgenomen door de Arabische bondgenoten van de VS, d.w.z. de Golfstaten en met name Saoedi-Arabië.

Trump beschouwt de vernietiging van ISIS als bijna voltooid. Zodra die missie afgerond is, is er wat hem betreft geen reden nog langer in Syrië te blijven. Trump is van mening dat de VS niets terug heeft gezien voor alle miljarden die de militaire inzet in het MO heeft gekost: “The US has gotten nothing out of $7 trillion [spent] in the Middle East over the last 17 years”.

Het voornemen het leger terug te trekken uit Syrië zal Trump niet in dank worden afgenomen door de militaire leiding, die van mening is dat de Amerikanen niet achter kunnen blijven wanneer Rusland, Turkije en Iran de buit het land onderling verdelen. Ook de Syrische Koerden worden door Trump aan de goden uitgeleverd. Turkije zal ongetwijfeld de kans de Koerdische enclave Rojava de nek om te draaien, niet laten liggen.

Bron: Washington Post