Vrijheid moet je verdienen

2013-06-01 Wijbenga juicht geweld toe ErdoganHet was een week vol boosheid en ophef voor patriotten en verzetsstrijders, dus omzet voor de media. Sylvana Simons vertelde dat ze wel wat in de partij DENK van PvdA-dissidenten Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu ziet. Simons is een tv-persoonlijkheid die zich sterk maakt voor de emancipatie van minderheden en DENK ziet zichzelf als emancipatiebeweging voor Nieuwe Nederlanders. Na Simons’ optreden bij het praatprogramma Pauw werden de ‘critici’ losgelaten. Ibrahim Wijbenga (CDA) mocht in NRC DENK een soort PVV voor moslims noemen. DENK wordt door een deel van Nederland als “de lange arm van Erdoğan” gezien, sinds Kuzu vond dat er niets mis was met dat de aanhouding van Metro-columnist Ebru Umar door Turkije en hij de Armeense genocide weigert zo te benoemen, zoals de Nederlandse politiek en media het graag willen horen. Dat Israël en de VS dat ook niet doen vergeten we voor het gemak.

Eerder had in een column voor de VPRO Sunny Bergman het gewaagd zich uit te spreken over de affaire Ebru Umar. Volgens Umar is de multiculturele samenleving mislukt, want minderheden weigeren te integreren. “Nederturken” zouden blij moeten zijn met Rutte en Willem-Alexander in plaats van te juichen voor Erdogan. Bij de laatste verkiezingen hebben er 30.000 voor Erdoğan gestemd; dat zijn er minder dan het aantal voorkeurstemmen die Kuzu als lijstduwer bij de laatste kamerverkiezingen had binnengeharkt. Je moet in de logica van Umar dankbaar zijn dat je in Nederland geboren bent, met name als je ook een andere nationaliteit hebt. Niemand aan de gesprekstafel maakte zich druk over de uitspraken van Umar. De stilte werd door sterinterviewer Pauw geïnterpreteerd als instemming.

Het werd een feest voor de ware patriot en verzetsstrijder op zoek naar boosheid en een sterke leider die met harde hand alles en iedereen die niet bevalt zonder mededogen, onmiddellijk en binnen budget gaat uitschakelen. Een hoofddoek is eigenlijk een Stahlhelm, want moslims zijn nazi’s, net als links, kunstenaars en milieuactivisten. In dezelfde visie is de Europese Unie de voortzetting van het Derde Rijk en Sovjet-Unie tegelijk, een samenzweringstheorie die in de aanloop naar het referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de EU opgang maakt. Elsevier-columnist Syp Wynia, bekend van immigranten kosten alleen maar geld, zag wel wat in de vergelijking van #brexit boegbeeld Boris Johnson, dat de EU en Hitler hetzelfde zouden nastreven.

Simons kreeg natuurlijk de dagelijkse racistische en kleinerende bagger over zich heen van bezorgde en assertieve gebruikers na het televisieoptreden. Ze had er tenslotte zelf weer om gevraagd, zo was de redenering. Op GeenStijl en TPO, waar verontwaardiging on-demand wordt geleverd en er dag in dag uit in reacties wordt geschreeuwd om het oppakken of erger van multiculturele tegenstanders van Gesundes Volksempfinden was er opnieuw brede verontwaardiging. En natuurlijk op Twitter, waar driftig werd geblokt, Ewout Klei onthulde tijdens het televisieoptreden van Simons in zijn broek te hebben geplast, Esther Voet verzuchtte “maar meiske toch” en Bart Schut wenste ‘SS’ in de partijnaam van Denk. De immer verontwaardigde Jan Dijkgraaf wijdde zelfs een Sinterklaasgedichtje aan haar.

Als je niet dankbaar en ook nog niet wit bent is er iets mis met je. Dan moet je volgens Umar en soortgenoten in je vrijheden worden beperkt en moet je je paspoort inleveren. Je hoort er in Nederland pas echt bij als je als vermeende exoot in Volendamse klederdracht gaat rondlopen en van jenever doordrenkte smartlappen gaat zingen. Er was ook ophef over Hanina Ajarai, nieuwbakken columnist bij het Algemeen Dagblad en met name over het feit dat ze een hoofddoek draagt en in haar eerste column uitlegt waarom ze dat doet en waarom ze daar geen misverstanden over wil laten bestaan. Jan Roos, Theodor Holman en intimi vonden het onderwerp niks en dat ze niet kon schrijven en het moddergooien kon tot grote hoogte stijgen.

Maar de vele aandacht in praatprogramma’s en opiniestuk op opiniestuk over de ondergang van het Avondland en het instemmende knikken bij leeglopende onderbuiken door de gastheren van praatprogramma’s waren lang niet genoeg. Nederland mag gerust overbevolkt genoemd worden als het gaat om deskundige en goed geïnformeerde, vrijheidslievende burgers. Zwarte Piet werd er weer bijgehaald om te duiden dat Simons op wachtgeld uit was en dat het slavernijverleden van Turkije veel erger was dan het slavernijverleden van Nederland. De grenzen en de EU moesten weer dicht, Islam en moslims moesten worden verboden, Marokkanen moesten weer terug naar Turkije, verwensingen tot aan doodsbedreigingen richting minderheden. De gebruikelijke, authentieke volkse vrijheid moest weer gevierd worden, kniediep in modder, lachend alle verworvenheden onderkotsend en in de hoop dat de ander iets overkomt. Want dan heb je iets gewonnen.