Het Utrechtse universiteitsblad DUB onderzoekt de verhalen van Hare Sociaal-Democratische Excellentie Bussemaker over de overbodigheid van studiebeurzen en de wenselijkheid van het Sociale Leenstelsel. Het mooiste punt staat in de staart.
“Na vijftien jaar wordt de schuld die nog openstaat kwijtgescholden”
Lenen is in dit sociale stelsel geen probleem, aldus Bussemaker. Want na vijftien jaar wordt de overgebleven schuld toch kwijtgescholden.(..)
(I)n 2010 kwam het wél 4845 keer voor dat er na vijftien jaar nog een deel van het totale leenbedrag openstond. Of dit om een paar tientjes ging of om duizenden euro’s is onduidelijk.
Een grote lening, afnemende werkgelegenheid en waarschijnlijk voor sommigen verlaagd loon maakt het waarschijnlijk dat de overheid na die vijftien jaar nogal wat studieschuld moet kwijtschelden.
Dit is zeker niet de eerste bezuiniging die bij nadere beschouwing alleen maar meer zal blijken te kosten, maar het échec staat al bij voorbaat vast.
Kortom, een geniaal plan weer van een kabinet van Kanjerdenkers.
Hoe kan dat mens inderdaad nu al beweren te weten hoe de boel over vijftien jaar geregeld is?
En dan dat woord: “_ sociale_ leenstelsel_” , zum kotzen.
Maar goed, Bruinen vinden waarheid spreken Links, dus dan dat zal omgekeerd ook wel gelden, onwaarheid spreken is Rechts.
“… bij nadere beschouwing alleen maar meer zal blijken te kosten …”
Ontgaat me even: momenteel is het (min of meer) een gift, straks zal een deel van de betrokkenen het in 15 jaar terugbetalen en een ander deel niet. Hoe kan het dan méér kosten? Als ze het niet naar draagkracht zouden doen dan zou alles wel in de staatskas terugvloeien, maar ik kan me niet voorstellen dat je dat liever hebt.