Volkskrant opnieuw propagandakrant aan Israëls kant

Sommige dingen zijn inmiddels makkelijker te voorspellen dan het weer. Als Sinterklaas in het land komt, protesteren mensen tegen de racistische karikatuurfiguur Zwarte Piet. Die mensen worden vervolgens bedreigd, geïntimideerd, voor rotte vis uitgemaakt, gearresteerd, gemolesteerd door knokploegtypes, al dan niet in overheidsdienst. Vervolgens zal in politiek en media het gejammer weerklinken over ‘kinderfeestje’ en ‘respect voor traditie’. Dat zal zo doorgaan, totdat de Zwarte Piet-figuur geen deel meer uitmaakt van het betreffende feest en het bijbehorende racisme een nederlaag heeft geleden – of totdat antiracisten, tegenstanders van de poldervariant van de blackface-traditie, de strijd opgeven en Zwarte Piet dus overeind blijft als symbool van postkoloniale slavenhoudersnostalgie die het is. Maar opgeven? De strijd tegen het Zwarte Piet-racisme? Wie Jerry Afriyie wel eens heeft horen spreken, weet hoe absurd dat hele idee is. En gelukkig maar.

Maar ik wilde het niet hebben over Zwarte Piet! Ik wil het hebben over minstens zestien Palestijnen, in koelen bloede afgeknald door Israëlische soldaten. Ik wil het hebben over de bijna 1500 Palestijnen die bij deze schietpartij gewond zijn geraakt. Ik wil het hebben over de Israëlische soldaten die het moordenaarswerk verrichtten, zoals ze al sinds de gewelddadige stichting van de staat Israël in 1948 doen. Ik wil het hebben over de opdrachtgevers, de generaals van de Israëlische strijdkrachten. Ik wil het hebben over de politici van de staat, wier beleid door generaals in ‘shoot-to-kill’-orders worden omgezet, die door soldaten klakkeloos worden uitgevoerd.

En ik wil het hebben over de standaardreactie van westerse media, geheel voorspelbaar en vandaag de dag weer in al haar weerzinwekkendheid te horen, te te zien en lezen. De Volkskrant – een blad waar de staat Israël meer op kan bouwen dan op de soms best kritische Israëlische krant Haaretz – geeft weer eens een prachtvoorbeeld van pro-Israëlische goedpraterij, vermomd als journalistiek.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr