VN nog steeds niet welkom in gevangenissen VS

Na het bezoek van president Obama aan een gevangenis in Oklahoma op 16 juli 2015, het eerste bezoek van een president aan een gevangenis in de Amerikaanse geschiedenis, doen de VN een nieuwe poging om toegang te krijgen tot Amerikaanse detentiecentra. Tot nu toe wordt hen immers de toegang ontzegd door de Amerikaanse overheid.

Obama bezocht op 16 juni 2015 de El Reno-gevangenis in de staat Oklahoma en stelde zich op de hoogte van de leefomstandigheden van de gevangenen daar. De VN slaagden er nog nooit in om toegang te krijgen tot Amerikaanse gevangenissen. Diverse VN-functionarissen, gewapend met mandaten van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, werden de toegang geweigerd tot gevangenissen waar sprake zou zijn van een cultuur van geweld.

In 1998 werd Radhika Coomaraswamy, de speciale VN-rapporteur voor Geweld tegen Vrouwen, de toegang geweigerd tot drie gevangenissen in Michigan. Daar wilde zij klachten over seksueel wangedrag tegenover vrouwelijke gevangenen onderzoeken. Hoewel Coomaraswamy zich intensief had voorbereid op gesprekken met gevangenen, weigerde de gouverneur van Michigan, John Engler, haar vlak voor haar bezoek alsnog de toegang.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be