Vijf mensen gedood bij protesten in Bagdad

Bij gevechten tussen de politie en aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zijn vandaag in Bagdad vijf mensen om het leven gekomen. De gevechten speelden zich af bij de Groene Zone, een zwaarbeveiligd stadsdeel waar zich de meeste regeringsgebouwen en ambassades bevinden.

De aanhangers van al-Sadr eisen dat de Iraakse verkiezingscommissie hervormd wordt. Die commissie is volgens hen corrupt en gelieerd aan al-Sadr’s belangrijkste politieke rivaal, de voormalige premier Nouri al-Maliki.

Baghdad_Green_Zone
De Groene Zone. Illustratie: Wikipedia

Na een oproep van al-Sadr verzamelden zich vandaag duizenden mensen bij de Groene Zone. Toen de betogers probeerden het gebied binnen te dringen, vuurde de politie traangasgranaten en rubberkogels af. Volgens de berichten werd daarop vanuit de menigte het vuur geopend op de politie, al zijn er ook berichten dat de politie als eerste met scherp schoot.  Bij de schotenwisselingen kwamen vier betogers en één agent om het leven. Tientallen mensen raakten gewond. Nadat al-Sadr zijn aanhang opgeroepen had de betoging te staken, verspreidde de menigte zich weer.

Vorig jaar werd de Groene Zone tot twee keer toe bestormd door aanhangers van al-Sadr, die zichzelf graag mag opwerpen als kampioen van de verarmde sjiitische meerderheid in het land. De eveneens sjiitische regeringsleider Haider al-Abadi  wordt er door al-Sadr van beschuldigd de belangen van de arme sjiieten  in de uitverkoop te hebben gegooid.

Meer bij Al Jazeera