‘Verkoop schadelijke pesticiden in Nederland veel hoger dan aangenomen’

Gisteren werd al bericht dat het CBS niet altijd met de juiste cijfers komt. Nu blijkt dat er ook de gebruikscijfers van schadelijke pesticides die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de verkoopcijfers van de industrie zelf een grote discrepantie zit.

De verkoopcijfers van het beruchte onkruidmiddel glyfosaat, dat wordt gebruikt voor het omstreden middel Roundup van Monsanto, zouden vijf keer zo hoog zijn als het gebruik volgens het CBS.

Greenpeace roept de regering op volledig inzicht te geven in de verkoopcijfers van pesticiden en met realistische gebruikscijfers te komen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) baseert zich volgens de milieuorganisatie bij debatten en uitspraken over pesticiden op onvolledige cijfers.

De Tweede Kamer overlegt deze week over het gebruik van de pesticiden. Volgende week volgt een hoorzitting over een wob-verzoek dat Greenpeace heeft ingediend om inzage te krijgen in de verkoopcijfers van Nederlandse pesticiden.

Dat verzoek werd in 2015 afgewezen door het ministerie van Economische Zaken. De milieuorganisatie heeft bezwaar aangetekend tegen dit besluit.

(bron)