Veiligheidsadviseur Trump neemt ontslag

Trump’s nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft zijn ontslag ingediend. Flynn had vice-president Mike Pence en andere medewerkers van het Witte Huis voorgelogen over een gesprek met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

In zijn ontslagbrief erkent Flynn dat hij Pence “onvolledige informatie” heeft verstrekt. Eind december voerde Pence een telefoongesprek met de Russische ambassadeur over het opheffen van de sancties tegen Rusland. Flynn zou hebben gezegd dat Trump overwoog de door Obama opgelegde sancties tegen Rusland terug te draaien. Tegen Pence verklaarde Flynn echter met een deugdzaam gezicht dat een dergelijke conversatie nooit had plaatsgevonden, een leugen die Pence daarna herhaalde in een tv-interview. Daarmee beging Flynn een politieke doodzonde: wat je ook doet, je zorgt ervoor dat je politieke bazen buiten schot blijven. Het negeren van deze ijzeren regel heeft Flynn dus nu zijn kop gekost.trump-dollarbiljet

Veel interessanter dan de juridische consequenties – Flynn heeft mogelijk de Logan-wet overtreden die het Amerikaanse burgers verbiedt het beleid van de eigen regering te beïnvloeden door op eigen houtje te onderhandelen met buitenlandse regeringen – is de vraag wat Trump eigenlijk wist van Flynn’s telefoontjes. Een voormalige hoge ambtenaar onthulde gisteren dat het Ministerie van Justitie het Witte Huis eind vorige maand op de hoogte had gesteld van Flynn’s leugens. Het Ministerie voegde daaraan toe dat het vreesde dat Flynn “chantabel” was. Het Witte Huis heeft daarop nooit enige actie ondernomen. Pas toen de leugens van Flynn op straat kwamen te liggen, werd diens positie onhoudbaar.

Inmiddels wordt druk gespeculeerd over de vraag of Flynn volledig op eigen initiatief contact opnam met de Russische ambassadeur. Had hij daartoe misschien opdracht gekregen van Trump? Indien dat bewezen kan worden, is een impeachment-procedure wellicht dichterbij dan menigeen denkt.