Varoufakis legt Chomsky de crisis in de EU uit

Noam Chomsky en Yanis Varoufakis hadden op 26 april een interessant gesprek in de openbare bibliotheek van New York over economie en politiek. Ieder fragment van het gesprek is waard beluisterd te worden. Desondanks heb ik enkele uitspraken geselecteerd die me hebben gefrappeerd.

Varoufakis – De neoliberalen tonen geen interesse om zich aan hun eigen uitgangspunten te houden. Dit [Griekenland dat gedwongen wordt leningen te accepteren] is gewoon 19e eeuwse machtspolitiek.
Chomsky – Een van de paradoxen van het neoliberalisme is dat het nieuw noch liberaal is.

Chomsky – Het deel van de wereld waarin gezonde – althans volgens neoliberale principes – economische recepten worden toegepast is de Derde Wereld.

Varoufakis – Geen bankier mocht worden toegelaten op de conferentie van Bretton Woods, die het westerse financiële systeem na WO-II regelde tot in de jaren zeventig, op uitdrukkelijk bevel van Franklin Delano Roosevelt.

Varoufakis – De hogepriesters van de mathematische algemene evenwichtstheorie, zoals Ken Arrow of John Nash, geloofden zelf niet in hun modellen. Zo reageerde Ken Arrow tijdens een voordracht over een model op een opmerking met: beste jongen, dit is interessant, verwar dit niet met wat nuttig is.

Varoufakis haalt het onderhoud tussen Poul Thomsen, hoofd van het Europese kantoor van het IMF, en Delia Velkouleskou, chef van de IMF-missie in Athene, waarop eerder gewezen is op Krapuul, aan ter staving van de conflictueuze situatie binnen het IMF over de leningen aan Griekenland.

Varoufakis – Leidende figuren in de troika zeiden me: Yanis, je hebt gelijk over de onwerkbaarheid van economische maatregelen voor Griekenland. Maar er is een te grote politieke investering in onze plannen zodat we niet op onze schreden kunnen terugkeren.

Varoufakis – De eurogroep bestaat omdat Centrale Banken in staten van de eurogroep hun belangrijkste functies kwijt zijn en de Europese Centrale Bank niet een staat vertegenwoordigt.

Varoufakis – Wolfgang Schäuble zei me: Griekenland is slechts een pion, het uiteindelijke doel is Frankrijk. Alles gebeurt omdat dat land uiteindelijk orders van de troika zal moeten accepteren.

Chomsky – Neoliberale ex-voorzitter van de Fed Alan Greenspan heeft uitgelegd waarom onder zijn bewind de economie het ‘goed’ deed: de werkende klasse kreeg te maken met steeds verder toenemende onzekerheid.

1 gedachte over “Varoufakis legt Chomsky de crisis in de EU uit”

  1. Pingback: Revolutie in slow motion in Europa? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.