Van oud links naar nieuw rechts

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and fiction (i.e., the reality of experience) and the distinction between true and false (i.e., the standards of thought) no longer exist.
(Hannah Arendt)

In Amsterdam, een dag na Trumps aankondiging Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, sloeg een boze vluchteling met een Palestijnse vlag de ruit van een koosjer restaurant in. De eigenaar reageerde koel en zei in de Volkskrant dat de kwestie niet overdreven moest worden. Hoe anders werd er door een heel scala aan meer of minder bekende Nederlanders gereageerd op dit incident. Columnist bij Nieuw Israëlietisch Weekblad en fanatiek filosemiet Bart Schut vergeleek het voorval met Kristallnacht. Directeur van De Balie en voorzitter van Vereniging Veronica (eigenaar van persbureau ANP) Yoeri Albrecht sprak van “een soort pogrom”. De grofgebekte columnist en tegenwoordig ook kandidaat-gemeenteraadslid voor Baudets Forum voor Democratie Annabel Nanninga beweerde dat ze toevallig een dag eerder een rabbijn had gesproken die vertelde dat de joden in Amsterdam bang zijn. We moesten ons doodschamen, vertelde ze op Twitter. Het is naast moslims en vluchtelingen natuurlijk allemaal de schuld van links en iedereen die het anders ziet is een antisemiet.

Het zijn reacties die tegenwoordig heel normaal zijn in het land waar naar verhouding de meeste joden op transport werden gezet en werden vermoord dankzij de welwillende medewerking van veel Nederlanders. Na de oorlog had natuurlijk vrijwel iedereen in het verzet gezeten dus ging het virulente antisemitisme in Nederland gewoon door. De weinige joden die terugkeerden uit de vernietigingskampen kregen van de stad Amsterdam een naheffing en boete voor niet betaalde gemeentebelastingen voor de tijd dat ze in die kampen hadden gezeten. De schijnheiligheid werd gisteren nog een tandje hoger gezet. De voorlichter van de SGP, waarvan de oprichter destijds zei dat de joden de Tweede Wereldoorlog over zichzelf hadden uitgeroepen en de nazi’s van harte welkom heette in Nederland, meldde op Twitter dat hij uit solidariteit voor de SGP 15 stoelen had gereserveerd in het koosjer restaurant. Joël Voordewind (CU, waarvan veel leden hopen dat Israël gekerstend wordt vóór de terugkeer van Jezus) en Han ten Broeke (VVD) gingen er ook eten en meldden dat het heel gezellig was.

Thierry Baudet voert ondertussen zijn strijd op tegen volgens hem linkse leraren die leerlingen indoctrineren en kondigde aan met zijn schildknaapje Yernaz Ramautarsing een tour te organiseren langs Nederlandse scholen. Er is een enorm lerarentekort maar een oplossing behalve iedereen die kritisch is op hem te ontslaan heeft hij niet. En voor deelname aan debatten in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting heeft Thierry helemaal geen tijd. De Telegraaf bood Baudet de helpende hand. Wierd Duk leverde een paginagroot artikel waarin een student zijn zegje mocht doen over de terreur van docenten die links zijn en leerlingen helpen kritische en mondige burgers te worden. De student in kwestie is gemeenteraadslid voor Leefbaar Etten-Leur en stond eerder op de kandidatenlijst van de PVV voor de provinciale verkiezingen in Noord-Brabant. Hij zet zich in voor een beter en vluchtelingen- en moslimvrij Nederland dus loopt hij rond met een petje van Trump waarop “MAKE AMERICA GREAT AGAIN” staat.

‘Innovatiestrateeg’ en mediadeskundige voor de publieke omroep Marianne Zwagerman kreeg volop ruimte in de Volkskrant, dat ze eerder had gezegd dat de #metoo-beweging vertrutting was. Volgens Zwagerman is ze een mannenmagneet en kan ze de vraag van jongemannen om seks met haar te hebben nauwelijks verwerken. “Ik ben 48 en bij een beetje voordelig licht ga ik door voor een vrouw van 38. Ik moet de mannen van me afslaan.” (…) “Topsporters, dj’s, jonge jongens, het komt vanzelf naar me toe.” Het was een interview dat je helpt begrijpen dat een groot protest tegen seksueel geweld tegen vrouwen zoals dat nu in de VS plaatsvindt in Nederland weinig kans van slagen heeft. Het tijdschrift Opzij koos Carin Gaemers tot invloedrijkste vrouw van Nederland vanwege haar manifest voor ouderenzorg, dat ze samen met Hugo Borst heeft opgesteld en dat ertoe heeft geleid dat de regering meer geld uittrekt voor ouderenzorg. Maar in veel Nederlandse media is het manifest vooral gepresenteerd als een prestatie van Borst. Een vrouw moet natuurlijk haar plaats kennen en die is van oudsher een treetje lager dan die van de man.

In Nederland moet alles bij het oude blijven want nergens zijn tradities zo belangrijk. In de Europese Unie is men boos dat Nederland al decennia maatregelen om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken tegenhoudt. Andere landen lopen daardoor volgens een conservatieve schatting 30 miljard aan belastinginkomsten mis. Maar in Nederland zijn belastingontwijking en -ontduiking een heuse industrie, waarin meer dan 50.000 mensen een baan hebben, dus het verzet tegen het aanpakken van corruptie is groot. Ook dat is een traditie. Al voor de Tweede Oorlog werden nazi’s geholpen door Nederlandse banken hun roof en plunder wit te wassen. In de tegenwoordige tijd kan een bank als de Rabobank beweren dat ze helpen de hongersnood uit de wereld te helpen en de aarde groener te willen maken. De voormalige kopstukken van linkse bewegingen en pleitbezorgers van sociaal-democratie zitten tegenwoordig in de raden van bestuur en toezicht van banken en multinationals en roepen het hardst dat de multiculturele samenleving mislukt is. Die is niet mislukt maar juist een succes, maar daarmee kun je geen geld of kamerzetels verdienen.

1 gedachte over “Van oud links naar nieuw rechts”

 1. Ja, overdreven en bizar van die FVD. Drama’s maken, om niet.

  Ik had op school een CDA leraar, die enorm tekeer ging tegen de SP. Ik was toen een jonge
  man die voor de SP was.

  Goed, volgens die leraar was de SP zwaar stalinistisch en wilde ze Nederland helemaal kapot maken etc en iedereen in kampen stoppen, waarna ze alleen nog maar met de DPRK contact zouden houden.

  Dat is natuurlijk niet waar hé haha.

  Maar goed, ging ik toen helemaal klikken, bij de SP ? En was de SP dan een hetze begonnen tegen de man ? Misschien hadden ze het wel moeten doen, vanuit opportunistisch oogpunt gezien. Die hetzes lijken het goed te doen. Halve en hele leugens verspreiden, overspannen over de grond rollend, terwijl je met een megafoon je leuzen schreeuwt. Het past bij de tijd.

  Die leraren mogen toch zijn partij ‘naar’ vinden ? Ik bedoel, een van die westerse waarden waar Terrie het over heeft, is de vrijheid van meningsuiting. Ik vind de FVD een ‘rot’ partij, is een mening.

  Terrie, bekoel. Chill hem, zoon.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.