Uitzettingen vluchtelingen leiden tot wanhoopsdaden

De westerse wereld heeft samen met Turkije afgesproken dat Pakistanen teruggestuurd mogen worden vanuit Griekenland. Volgens Mark Rutte zijn mensen ook echt beter af in de Griekse detentiekampen, als reactie op kritiek van Amnesty International.

Nou, die Pakistaan op de foto in het Volkskrantartikel lijkt het toch niet met Rutte eens te zijn. Hij probeert zich aan een elektriciteitspaal op te hangen, en hij is niet de enige:

De uitzettingen leiden tot wanhoop bij migranten. ‘Als ze ons deporteren, plegen we zelfmoord’, zegt de Afghaanse Souob Nouri tegen The Guardian. ‘We gaan niet terug.’ Woensdag probeerde een Pakistaanse man zichzelf in het registratiecentrum op Lesbos op te hangen aan een elektriciteitspaal. Hij werd tegengehouden door een andere migrant. Maandag probeerden twee Pakistanen die naar Turkije waren gebracht zelfmoord te plegen. (Volkskrant)

Hoe mensen zo makkelijk over anderen denken te kunnen beslissen waar ze mogen leven, als ze tot dit soort wanhoopsdaden in staat zijn om aan een land te ontkomen, is mij een raadsel.