Uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen, VVD wordt beloond

Gisteren waren er vanwege gemeentelijke herindelingen in 29 plaatsen gemeenteraadsverkiezingen. Dit waren de eerste verkiezingen na het aantreden van Bruin I. Wat door de weinigen die zijn wezen stemmen nog beloond is ook 👿

Wat me wel vrolijk stemt is dat populistische plaatselijke partijen niet goed hebben gescoord. Ook plaatselijk komen er Geertjes Wilders op en het had zo maar kunnen zijn dat die ook veel stemmen binnen zouden halen. Maar dat is niet gebeurd.

Maar nu wil ik toch even iets kwijt. Hoezo zo’n lage opkomst? Zullen we afspreken met zijn allen dat we op 2 maart 2011 allemaal zullen gaan stemmen (en niet alleen de hardcore VVD’ers, CDA’ers en PVV’ers)? Het is een van onze grondrechten waar hard voor gevochten is. Wat voor ons nu vanzelfsprekend is, was dat niet! Algemeen kiesrecht mannen werd ingevoerd 12 december 1917 en voor vrouwen passief kiesrecht (alleen de SGP lapt dit nog aan zijn laars)  in 1917 en actief kiesrecht in 1919. Nog geen honderd jaar later interesseert het de helft van de mensen niet meer wat voor beleid er komt!

Voor 1917 mochten alleen mannen die een bepaald inkomen hadden stemmen en Jan met de pet en zijn vrouw mochten toezien hoe er over hen besloten werd. Als u wat te zeuren heeft over Nederland, ga stemmen op 2 maart 2011, anders accepteren dat er voor u gekozen wordt.

Als u wilt voorkomen dat Bruin I ook in de Eerste Kamer een meederheid krijgt, is dit de kans. Moet er toch niet aan denken dat ze er zonder slag of stoot allerlei nare wetten door jassen 👿

2 gedachten over “Uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen, VVD wordt beloond”

  1. Ik heb eens op een weblog de mening gelezen dat diegenen die niet in politiek geïnteresseerd zijn vooral ook niet moeten gaan stemmen. Ik vind dat nog niet zo’n gek uitgangspunt, eigenlijk. Wat voegt de willekeurige stem van iemand die het toch niets kan schelen eigenlijk toe?

  2. Als van bovenaf wordt bedisseld dat vier van de elf Friese steden plotseling in een enkele gemeente komen te liggen, waartoe dan nog moeite doen?
    Om van de rest te zwijgen. Alleen het bijeenvegen van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp, vier behoorlijk omvangrijke kernen, werd als “controversieel” aangemerkt.

    Ik ben niet van de stem-niet-soort maar als het zo duidelijk de bedoeling is bestuur en burger uiteen te rukken dan zullen ze zich ook uiteengerukt gedragen.
    Representatief is deze “steekproef” in geen geval.

Reacties zijn gesloten.