Turkse luchtmacht bombardeert Rojava

Turkije heeft een militair offensief geopend tegen Rojava, de Koerdische enclave in het noorden van Syrië. De Turkse luchtmacht heeft naar zojuist bekend is geworden de Syrische grensstad Afrin gebombardeerd. Afrin wordt al enkele dagen bestookt door Turkse artillerie. Volgens Al Jazeera zijn duizenden strijders van de aan Turkije gelieerde Free Syrian Army (FSA) onderweg naar Afrin.

De huidige situatie ontstond toen een woordvoerder van het Amerikaanse leger verklaarde dat de VS  in Rojava een  ‘grenswacht’ van maar liefst 30.000 mensen wilde recruteren. Het Amerikaanse statement wordt door zowel Turkije als de Syrische president Assad opgevat als een regelrechte oorlogsverklaring. Assad denkt – terecht – dat het een tamelijk ordinaire poging is Syrië op te splitsen en voor Turkije is een staand leger van 30.000 aan de YPG/PKK gelieerde Koerden aan haar zuidgrens volstrekt onacceptabel. De Amerikaanse Minister van BuZa, Rex Tillerson, probeerde de gemoederen nog te sussen, maar dat lijkt weinig resultaat te hebben gehad.

Vermoedelijk heeft Turkije een deal gesloten met zowel Assad als Rusland. Tamelijk ironisch wanneer je je bedenkt dat Erdogan de afgelopen jaren zijn stinkende best heeft gedaan Assad te wippen. Rusland controleert het luchtruim boven de omgeving van Asrin, wat betekent dat het Turkse leger toestemming nodig heeft van de Russen om bombardementen uit te kunnen voeren. Die toestemming heeft het dus gekregen. Russische militaire waarnemers hebben het gebied inmiddels verlaten.