Turkije arresteert tientallen critici invasie Rojava

Erdogan heeft in de beste totalitaire traditie tientallen mensen op laten pakken die het gewaagd hebben op sociale media kritiek uit te oefenen op de invasie van Rojava. Volgens Anadolu News Agency vonden de meeste arrestaties plaats in de westelijke provincie Izmir. Onder de arrestanten bevindt zich de regionale leider van de linkse, pro-Koerdische HDP. De Turkse regering beschouwt de HDP als de politieke arm van de PKK.

Volgens een woordvoerder van de HDP bevinden zich onder de arrestanten vier journalisten. Antiterreureenheden zouden bij de journalisten de deuren ingetrapt hebben, waarna ze met veel machtsvertoon gearresteerd werden.

De Turkse regering heeft strikte richtlijnen uitgevaardigd over de wijze waarop media verslag mogen doen van de invasie. Zo zijn Turkse media o.a. verplicht te melden dat de invasie een ‘antiterroristische actie’ is, waarbij burgers ontzien worden. Ook moeten de media benadrukken dat actie niet alleen gericht is tegen de PKK/PYD, maar ook tegen ISIS, ook al is die organisatie al geruime tijd niet meer aanwezig in Rojava. Negatieve berichtgeving die ‘de moraal van de PKK/PYD zou kunnen verbeteren’ is natuurlijk uit den boze.

Zolang de actie in Afrin duurt, zijn demonstraties in Ankara verboden. Mochten er tóch ergens protesten plaatsvinden, dan dienen Turkse media die te regeren.

Elders vonden wél demonstraties plaats, o.a. in Duitsland en Frankrijk. In Libanon werd gedemonstreerd bij de Russische ambassade. De Russen hebben Turkije groen licht gegeven voor de invasie. Ook een Londen vond bij de Russische ambassade een demonstratie plaats:


In Nederland werd gedemonstreerd op het Plein in Den Haag:


Bron: Middle East Eye