‘TTIP en CETA voor beginners’ verschijnt op het juiste ogenblik

Het boekje ‘TTIP en CETA voor beginners’ van Line De Witte is wat de titel zegt, een ideale introductie tot het doolhof van de vrijhandelsakkoorden. Wie zich nog niet goed thuisvoelt in de lettersoep van TTIP, CETA, TPP, NAFTA heeft hier zijn basiscursus gevonden. Handig formaat voor de beginner, inderdaad.

Oorspronkelijk ging het TTIP voor beginners worden, maar een klein, onbekend en even lelijk broertje van TTIP stak de kop even boven het maaigras van de media, en werd plots even belangrijk als grote broer. CETA, het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU was tot voor kort nauwelijks opgemerkt en kwam pas bovendrijven toen het zou worden goedgekeurd.

Het verhaal is nu bekend. Dankzij een Belgische grondwetswijziging die nog ooit door Vlaamse partijen was afgedwongen tegen de wil in van de Franstalige partijen kon de regering van het Waals gewest de Belgische handtekening onder CETA nog een tijd tegenhouden, met grote mediaheisa tot gevolg. Het meest positieve gevolg was in ieder geval dat dit verdrag plots wel bekend werd.

Voorstanders van vrijhandelsakkoorden schrokken zich een liesbreuk, critici waren extatisch. Recent kwam ook nog de verkiezing van president Trump en zijn beslissing om dat andere akkoord TPP af te zeggen en het reeds bestaand handelsakkoord NAFTA op te zeggen. Daar zijn ze weer, al die afkortingen. Enige voorzichtigheid blijft echter geboden. De strijd tegen deze vrijhandelsakkoorden is nog lang niet voorbij.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be