Trump wil nu tóch niet alle Amerikaanse militairen terugtrekken uit Syrië

Volgens de New York Times zou Trump van plan zijn (weer eens) terug te komen op een eerder genomen besluit. Er zouden nu toch zo’n 200 Amerikaanse militairen achter moeten blijven in Syrië. Eerder zei Trump nog dat hij alle eenheden terug zou trekken uit het land.

De achterblijvers zouden moeten voorkomen dat belangrijke oliegebieden in handen vallen van Assad en Poetin. De Koerden kunnen uiteraard doodvallen.

Ondertussen rukken het Turkse leger en haar bondgenoten steeds verder op. De SDF heeft de grensstad Ras al-Ayn inmiddels ontruimd. De ontruiming is onderdeel van de deal die de VS en Turkije recentelijk sloten. Daarbij leverde Trump het hele grensgebied van Turkije en de autonome regio Rojava feitelijk uit aan Erdoğan. De SDF zei in eerste instantie zich niks aan te zullen trekken van deze overeenkomst, maar lijkt nu tóch te plooien.

Erdoğan gaat volgende week naar Moskou om de poet te verdelen met Poetin te overleggen over de situatie in Syrië. De Turkse president denkt wel tot overeenstemming te kunnen komen met zijn Russische ambtgenoot. Mocht beide autocraten geen overeenstemming bereiken, dan zal Turkije haar eigen plannen gewoon uitvoeren.

Bron: NYT