Trump begint oorlog tegen vakbonden

historic_us_workers_poster_free_labor_will_win_1942-1lgLogisch, want binnen een fascistische staat is er nu eenmaal geen ruimte voor onafhankelijke organisaties die de belangen van arbeiders behartigen. Iedereen moet opkijken naar Vadertje Trump, die in al zijn goedheid de banen van de fiere en patriottische Amerikanen redt.

Daar mag geen vakbondsleider tussen komen. Chuck Jones mocht de eerste gevolgen van deze nieuwe werkelijkheid al voelen, maar nu gooit Trump het op een totale oorlog tegen de bonden. Dit is zichtbaar in zijn keuze voor Andrew Puzder. Puzder is de baas van CKE, een fastfood-keten die onder andere Carl’s Jr en Hardee’s omvat. Hij is een uitgesproken tegenstander van vakbonden, en heeft zich uitgesproken voor het automatiseren van restaurants om te voorkomen dat arbeiders betaald hoeven worden.

RoseAnn DeMoro, uitvoerend directeur van National Nurses United snapt maar al te goed waarom: “Het is onderdeel van een bredere agenda, en je kunt het zien aan de mensen die hij uitkiest [om deel te nemen aan zijn regering,] en dat is het vernietigen van de arbeidersbeweging. Ze willen de democratie om zeep helpen, dat is het probleem. De bonden oefenen controle uit op de machtsbalans tussen bedrijven en hun werknemers, en ze willen ze dus uit de weg helpen.”

Hoewel de bonden tijdens de verkiezingen in overweldigende mate hun steun hebben gegeven aan Clinton, waren hun leden anders gestemd: een groot aantal van de cruciale stemmen in swing states die de Oranje Primaat in het zadel hebben geholpen kwamen van vakbondshuishoudens.

Daarom waren de bonden in eerste instantie geneigd om -om de achterban tevreden te houden- een neutrale, of zelfs toegeeflijke houding ten opzichte van de Vergulde Drol in te nemen. Met zijn huidige gedrag, en de keuzes die hij maakt zal die neutraliteit niet lang stand houden, en met een beetje geluk zal de Amerikaanse vakbondsbeweging snel een meer militante houding aannemen.

Dat de politievakbonden als enige Trump bleven steunen gedurende de verkiezingen is niet vreemd, en die steun zal hij wel nooit verliezen. Maar met de griezelige miljardair Betsy DeVos in z’n regering heeft hij het al fors verbruid bij de lerarenbonden.

Het valt te hopen en verwachten dat in de komende jaren ook vanuit deze hoek een stevige oppositie tegen het fascistische plan om de VS in een ijzeren corporatistische greep te krijgen zal worden gevoerd.