Tlaib wegens vernederende restricties niet naar grootmoeder en Omar doet boekje open

De weigering van Israel om de Amerikaanse Democratische Congresleden Rashida Tlaib en Ilhan Omar toe te laten, heeft een staartje gekregen. Tlaib vroeg na de weigering toestemming om dan tenminste haar grootmoeder te mogen bezoeken die op de Westoever woont en over de 90 is. Het zou mogelijk de ”laatste mogelijkheid” zijn om haar te zien, gaf ze aan.

Dat bezoek werd wèl door Israel toegestaan. Maar het Congreslid diende dan wel een brief te onderschrijven, die ook nog eens openbaar werd gemaakt, dat zij zich zou onthouden van kritiek of politieke activiteit. Tlaib liet daarna weten dat deze beperking dermate vernederend was dat zij – in overleg met haar grootmoeder overigens – afzag van het bezoek.  Haar beslissing werd bijgevallen door Steny H. Hoyer, Afgevaardigde voor Maryland en leider van de Democratische Meerderheid in het Huis van Afgevaardigden die de de volgende verklaring afgaf: 

“I remain deeply disappointed that the Israeli government reversed the policy announced by Ambassador Ron Dermer  that ‘out of respect for the U.S. Congress and the great alliance between Israel and America, we would not deny entry to any Member of Congress into Israel.’
“Even more disappointing is that, after deciding to allow Rep. Tlaib to visit her grandmother, who lives in the West Bank, the Israeli government required her to sign a letter in some way limiting her actions while in Israel and/or the West Bank.  To my knowledge, no Member of Congress has ever been asked to agree to preconditions in order to visit Israel.  The public release of that letter compounded the unacceptability of this requirement.
“Not only was this request disrespectful of Rep. Tlaib but of the United States Congress as well.
“This matter is a self-inflicted wound by one of America’s closest allies, one of our closest friends, and a vibrant democracy.  President Trump’s urging of such action and its implementation were – and are – unacceptable.”

Hoyer was overigens zeker niet de enige die aangaf dat de eis om zich te onderwerpen aan Israelische restricties ongehoord was voor een Amerikaanse volksvertegenwoordiger. Verschillende politici als Senator Bernie Sanders en tal van commentatoren lieten kritiek horen. Het debat gaat misschien nog wel even door in de VS.

Tlaibs collega Ilhan Omar besloot intussen tot een andere actie. Via twitter maakte ze bekend dat nu het bezoek aan een belangrijke bondgenoot van de VS, die jaarlijks drie miljard dollar van de VS ontvangt, niet doorging, het geen kwaad kon bekend te maken welk programma de twee Congresleden bij hun bezoek zouden hebben gevolgd om ”uit de eerste hand” de situatie in zich op te kunnen nemen. En passant gaf ze aan dat de Israelische premier Netanyahu het bij het verkeerde eind had toen hij zei dat zij en Tlaib niet naar Israel hadden gewild maar ”Palestina” wilden bezoeken. Hun eerste twee bezoeken zouden de Knesset (het Israelische parlement, waar zij met Joodse en Arabische leden hadden willen praten) en de Amerikaanse ambassadeur hebben gegolden. Netanyahu dus ontmaskerd als een leugenaar van het kaliber Trump.

Vervolgens zouden Tlaib en Omar als derde reisdoel de Bedoeïenen bij  Jeruzalem hebben bezocht, die vaak hebben moeten verhuizen onder de druk van de groei van de nederzettingen, die illegaal zijn onder internationaal recht en die in Trumps tijd uitermate overmatig zijn gegroeid, aldus Omar.
Een vierde stop zou gewijd zijn geweest aan een gesprek met de Verenigde Naties om te praten over de gevolgen van het feit dat de Amerikaanse bijdragen aan de VN door Trump zijn geschrapt.
Nummer 5 zou een videogesprek zijn geweest met jongeren in Gaza, waar 97% van het drinkwater ondrinkbaar is, en waar een totale ineenstorting dreigt van dit gebied, waar de meerderheid van de bewoners minderjarig is.

Nummer 6 was een bezoek geworden aan Hebron onder leiding van de oud-militairen van Breaking the Silence. De Congresleden hadden dan met eigen ogen kunnen zien hoe de aanwezigheid van een paar honderd kolonisten voor een tweedeling hadden gezorgd in deze stad, waarbij de Palestijnen aan de andere kant van de straat moesten lopen, onder netten om het afval op te vangen dat kolonisten naar hen gooiden, waar 77% van de winkels is gesloten, en waar regelmatig gewelddadige aanvallen plaatsvinden.
Nummer 7 was een bezoek aan Bethlehem, waar in 2002, en in weerwil van internationale wetten die het verboden, de zogenoemde ”Afscheidingsmuur” om de stad is gebouwd,. zodat slechts 13% van de stad nog bereikbaar is voor Palestijnen. De Muur zou “tijdelijk” zijn, aldus Omar, maar hij is er nog steeds.

Omar wees erop dat dit programma overigens niet uitzonderlijk was. In 2018 hadden onder meer de Afgevaardigden Hank Johnson en Mark Pocan een gelijkluidend programma gevolgd.
Omars twitterreeks was duidelijk bedoeld om het grote Amerikaanse publiek er eindelijk van te doordringen dat de bezetting niet zomaar alleen een woord is. ‘Door Congresleden te weigeren Israel te bezoeken zou de de bezetting niet verdwijnen, schreef ze. Het was nu tijd ‘om met zijn allen eraan te werken om er een einde aan te maken’. Ze prees onder meer commentator Peter Beinart, de organisatie If not now, en de mensenrechtenorganisaties B’tselem en al-Haq aan bij het grote publiek om meer over de situatie te weten te komen.
Mogelijk gaat het een keer helpen de Amerikanen wakker te schudden.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist