Terrorist Québec blijkt witte nationalist en aanhanger van Trump te zijn

Alexandre Bissonnette, de terrorist die gisteren in een moskee in Québec City zes mensen doodschoot, blijkt een aanhanger te zijn van extreemrechtse politici, waaronder Donald Trump en Marine Le Pen, en van het Israëlisch bezettingsleger. Net als Anders Breivik en andere fascistische terroristen is Bissonnette een uitgesproken anti-feminist en nationalist.


In eerste instantie meldde de politie op basis van getuigenverklaringen dat het om twee schutters zou gaan, maar dat bericht werd later gecorrigeerd.

Bissonnette is voorlopig aangeklaagd wegens zesvoudige moord en vijfvoudige poging tot moord. Momenteel wordt onderzocht of hem ook terrorisme ten laste kan worden gelegd. Om dat juridisch rond te krijgen is echter meer bewijs nodig.
Alle slachtoffers zijn Canadezen die over een dubbele nationaliteit beschikken: een Marokkaan, twee Algerijnen, een Tunesiër en twee mensen die afkomstig zijn uit Guinea.smell of fascism

Bissonnette studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit van Laval. Hij stond onder vrienden en kennissen bekend om zijn extremistische opvattingen. Le Journal de Montréal zegt dat hij een diepe afkeer koesterde van ‘links’. Volgens een vriend die de politie belde ‘was hij ‘heel erg rechts en een ultranationalistische witte suprematist’. Ook bewonderde hij Donald Trump.

Naar het schijnt had Bissonnette recentelijk de banden met familie en vrienden verbroken. Zijn familie denkt dat hij onder de invloed van iemand anders raakte. De politie heeft tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat derden betrokken zouden zijn geweest bij het organiseren van de aanslag.