Telegraaf: “Tunesische studenten eren Adolf Hitler en IS”

bacspelenMaar misschien is het een thema over extremisme waarin scholieren op enorme vlaggen afbeeldingen van Hitler en Daesh lieten zien. Ook vlaggen met Bill Gates en Steve Jobs waren van de partij bij de opening van de BAC spelen, een jaarlijks terugkerend sportevenement op Tunesische scholen.

Je kunt het smakeloos, provocerend en ook misselijkmakend vinden dat zulke afbeeldingen worden getoond. Maar Hitler en IS eren? Haat voor Israël? Waar blijkt dat uit? Oh wacht er staat “naar het lijkt”. Weer een scoop uit de categorie Possible News™ dus. Maar of de wakkere lezers van de Telegraaf en de trollen op Facebook en Twitter dat onderscheid maken laat zich raden.

Zouden de scholieren met het tonen van Bill Gates en Steve Jobs hun haat tegen de (Joodse) baas van Oracle, Larry Ellison, etaleren?

De krant van wakker Nederland. Waarom uitzoeken hoe de vork in de steel zit als een halve waarheid of zelfs leugen ook de agenda dient? Waarom bronnen checken en wederhoor plegen als je ook gewoon op wat losse tweets kunt vertrouwen en meer geïnteresseerd bent in het gooien van olie op het vuur en het zaaien van tweedracht, dan in het zorgvuldig uitoefenen van je vak.

Je kunt op basis van een paar foto’s en het gekwetter op social media helemaal niets zeggen over de motieven van die scholieren. Misschien gaan ze morgen inderdaad niet sporten maar op reis naar Syrië, misschien wilden ze provoceren en misschien schamen ze zich nu kapot of balen ze dat hun evenement bewust verkeerd is uitgelegd. Misschien.

Toen een aanzienlijk aantal Israëli’s stonden te dansen en te juichen langs de kant toen Israël vorig jaar haar nieuwe wapens in het openlucht-concentratiekamp Gaza testte, sprak deze zelfde Telegraaf geloof ik van het recht op zelfverdediging.

Waarom elke keer het voordeel van de twijfel voor de een en de vileine frame voor de ander? In wiens belang? Objectiviteit bestaat inderdaad niet in de journalistiek, maar de methode kan op zijn minst wat objectiever. En dan is er nog verschil tussen een subjectieve weergave van nieuwsfeiten en de strak georganiseerde deceptie waar de Telegraaf soms mee uit de hoek komt.

Je kunt je bijna tegen alles verdedigen tegenwoordig, behalve tegen huichelende journalisten.