Teken voor de overtijdbehandeling

Het was net aan, en we waren niet te houden, ook al waren er geen preservatieven bij de hand.
Toen was zij prompt over tijd, en zij schreef, we hadden een spoorrelatie, “Als het moet vraag ik wel een overtijdbehandeling aan.”
Het was niet nodig. We waren te opgelucht om het er ooit nog verder over te hebben. Laat staan dat we het nog onveilig deden. Maar wat “overtijdbehandeling” is verneem ik pas dezer dagen, nu zij afgeschaft dreigt te worden.
Er zijn niet veel petities waar ik mij zo persoonlijk betrokken bij kan voelen, wil ik maar zeggen
:

Wij vinden dat iedereen in Nederland het recht zou moeten hebben op toegankelijke zorg rond anticonceptie en zwangerschap. Maar vorige week bleek dat ons nieuwe kabinet in stilte de klok terug heeft gezet voor ongewenst zwangeren. Onder druk van de Christelijke partijen laat onze bondgenoot D’66 ons in de steek. Via een geheime afspraak staat nu de toegankelijkheid van de abortuspil onder druk.

In 2015 nog was het Vera Bergkamp van D’66 die aandrong op betere toegang tot de abortuspil. Wij zeggen: Vera wat maak je ons nou? Het verstrekken van de abortuspil moet niet langer strafbaar zijn maar de pil moet juist gemakkelijk via de dokter beschikbaar zijn, ook buiten een ingewikkeld systeem van vergunningen en speciale klinieken. Om dat te bereiken moeten we de abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht halen.

Samen zetten we dit onderwerp op de agenda. Met 40.000 handtekeningen kunnen we de abortuspil gemakkelijk beschikbaar maken. Dan moet de Tweede Kamer beslissen of zij de abortuspil uit het strafrecht wil halen. Onderteken dit burgerinitiatief en bevrijd de abortuspil!

Ondertekenen alstublieft.

Waarom is het belangrijk?

De abortuspil kan je nemen als je ongewenst zwanger bent. Deze pil kan veilig en effectief door de dokter worden voorgeschreven. Toch is het zo dat de abortuspil in het Wetboek van Strafrecht staat. Daardoor is een arts strafbaar als dit medicijn wordt voorgeschreven buiten een abortuskliniek.

Zolang de abortuspil onder het strafrecht valt:

– Is het onduidelijk of de dokter legaal de abortuspil mag verstrekken;
– Moeten mensen naar anonieme klinieken met enorme wachtrijen;
– Zijn vooral kwetsbare groepen die de dokter als vertrouwenspersoon nodig hebben het slachtoffer;
– Is het stopzetten van een zwangerschap ontoegankelijk en onnodig emotioneel belastend.

Wij vinden dat de abortuspil gemakkelijk beschikbaar moet zijn, zonder onnodige vergunningen of speciale klinieken. We hebben 40.000 handtekeningen nodig om dit onderwerp op de agenda te zetten. Teken daarom nu het burgerinitiatief!

Wil je meer weten over de abortuspil? Ga naar http://www.clara-wichmann.nl/nieuws/2016/faq-abortuspil.