Strijdlied du jour: Foho Ramelau

Naast de formele parlementaire democratie – en waarom dit kleineren, vooralsnog heb je de zekerheid dat je niet ’s nachts wordt opgehaald om in de kerker gegooid te worden en gemarteld daarbij, en je mag nog stemmen ook – is het tastbare resultaat van de Portugese revolutie van 25 april 1974 de onafhankelijkheid van de koloniën. Dit leidde overal tot derde-wereldsocialistische republieken waartegen van buitenaf grof geweld werd ingezet. Het grofste was tegen Oost-Timor, dat na een visite van ongekozen president Ford van de VS en diens hulpje Kissinger aan Indonesië werd overvallen en geannexeerd.

De oorlog tegen het verzet tegen deze bezetting heeft een derde van de bevolking het leven gekost. Toen het land in 2002 alsnog onafhankelijk mocht gaan heten was er voor onafhankelijkheid of socialisme geen ruimte meer. Het Australische regime plundert schaamteloos buitengaats te winnen olie van Oost-Timor, blijkbaar was die olie de aanleiding het land te onderwerpen.

Het Front voor de Onafhakelijkheid van Timorleste (FRETILIN) vierde zijn veertigjarig bestaan in 2014, in de houding voor het partijlied, Foho Ramelau, dat de hoogste berg van het land bezingt. Beeld en geluid.