Strafonderzoek tegen oprichter Pegida

Lutz in een kenmerkende pose

De Duitse politie is een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen tegen Lutz Bachmann, de oprichter van de fascistische knokploeg Pegida. Bachmann beschuldigde op Twitter een volstrekt onschuldige jongen van moord op een jong meisje. Ook plaatste hij foto’s van de jongen op Facebook en Twitter.

Na de moord op de 14-jarige Keira G, vorige week in Berlijn, arresteerde de politie een 15-jarige schoolgenoot van Keira, Edgar H. Over de etniciteit van daders doet de politie geen uitspraken, maar Bachmann wist het zeker: Duitsers doen zoiets niet. Dit MOEST wel een buitenlander zijn en dan hoogstwaarschijnlijk een moslim. Na een speurtocht op sociale media kwam Bachmann met de ‘onthulling’ dat het zou gaan om een Tsjetsjeense vluchteling (moslim!): “Mordfall #Keira G. Nun ist es wohl raus: Die Bestie vom Kaukasus, Edgar H., tschetschenischer Moslem und Ex-Flüchtling“. Om de feestvreugde te vergroten linkte Bachmann meteen maar door naar een profiel op Facebook en plaatste hij foto’s van “het beest van de Kaukasus” op Twitter.

Er was maar één probleem: Bachmann had de verkeerde te pakken, de door hem beschuldigde Tsjetsjeense man is volstrekt onschuldig. Nadat de politie verklaarde dat het om twee verschillende personen ging, verwijderde Bachmann zijn tweet dan ook weer haastig. Te weinig, te laat: de politie verdenkt Bachmann nu van ‘haatzaaien’ en ‘laster’ en is een officieel onderzoek begonnen. Mocht Bachman schuldig bevonden worden, dan kan hij onder de allesbehalve kinderachtige Duitse smaadwetgeving tot een flinke gevangenisstraf veroordeeld worden.