Steve Bannon roept op tot burgeroorlog in Engeland


Steve Bannon, de voormalige adviseur van Trump, heeft in een interview met Nigel Farage opgeroepen tot een burgeroorlog in Engeland. Brexit in zijn harde variant (zonder deal) lijkt niet door te gaan, wat volgens Bannon letterlijk gelijk staat aan landverraad. Voldoende reden om de wapens ter hand te nemen. 

“We’re at war” (het is oorlog) zegt Bannon en ik stel voor hem op zijn woord te geloven.

Niet omdat Bannon zo belangrijk is – zijn invloed wordt zwaar overschat – maar deze gewelddadige retoriek is normale kost in extreemrechtse kringen – en niet alleen daar. In Nederland roept  de extreemrechtse haathoaxer Wierd Duk ook al jaren op tot een fascistische staatsgreep voorspelt Telegraafcolumnist Wierd Duk ook al jaren dat het onafwendbaar tot een gewapende clash gaat komen.

Mocht de regering May ten val komen en Labour de daarop volgende verkiezingen winnen – en daar lijkt het volgens de meest recente  peilingen wel op – dan volgt er onherroepelijk een softe Brexit, waarbij Groot-Brittanië for all practical purposes onderdeel uit zal blijven maken van de EU. Voor extreemrechts is dat een volstrekt onaanvaardbare uitkomst – nog los van de persoon Corbyn zélf, die door de uiterste rechtervleugel intens gehaat wordt. Uiteraard zal het niet tot een staatsgreep komen, maar houd rekening met een toename van fascistisch straatgeweld en waarschijnlijk ook aanslagen.  Links kan zich maar beter voorbereiden.

.