Staatssecretaris Van Dam ontvangt meer dan 7.000 ansichtkaarten

Uit protest tegen de wijze waarop zeugen in de vee-industrie worden gehouden, sturen 7.000 mensen deze week een confronterende ansichtkaart van Varkens in Nood naar de staatssecretaris. Het is een oproep aan Van Dam om de kraamkooi te verbieden.

Ansichtkaart
Hoe absurd het is om dieren op te sluiten in een stalen kooi om daar te bevallen en kinderen te voeden, blijkt als Varkens in Nood in een illustratie een moedervarken vervangt door een menselijke moeder. Ondanks de verschillen tussen mensen en varkens, zouden we dit toch niet één moeder willen aandoen.

Kraamkooi één van de grootste misstanden
Eén miljoen Nederlandse zeugen worden vlak voor de bevalling vastgezet in een kraamkooi, waar ze vier weken moeten blijven staan. Het moedervarken kan zich in de kraamkooi amper bewegen, geen nest maken en haar biggen nauwelijks verzorgen en opvoeden. Een zeug brengt in totaal een kwart van haar leven door in de kraamkooi. Nederlanders plaatsen de kraamkooi in de top 3 van grootste misstanden in de vee-industrie.

varkens in nood kaart

Reactie sector
Varkenshouders lieten in reactie weten de illustratie een ‘walgelijk plaatje’ te vinden. Zij organiseerden een tegenactie onder de hashtag #rozemoederdag.

varkens in nood reactie sector

Bron: https://www.facebook.com/VarkensVandaag

Nederland loopt achter
Varkens in Nood wil dat de overheid de kraamkooi voor moedervarkens per direct verbiedt voor nieuwe stallen en dat bestaande stallen binnen 10 jaar overstappen. Dat is geen onredelijke eis: in landen als Zweden en Zwitserland is de kraamkooi al verboden. Ook in Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk gelden er strengere eisen voor de huisvesting van kraamzeugen.