Spanningen Israël-Jordanië na schietpartij met twee doden op ambassade in Amman

Twee Jordaanse burgers zijn zondagavond gedood en een Israelische veiligheidsman is licht gewond bij een incident in een zwaar beveiligd gebouwd in het westen van de Jordaanse hoofdstad Amman, dat in gebruik is bij de Israelische ambassade. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het incident heeft geleid tot een diplomatieke crisis tussen Israel en Jordanië. Jordanië weigert de ambassadestaf te laten vertrekken, terwijl Israel de hele ambassadestaf juist had willen evacueren om verdere spanningen te vermijden.
Volgens het Israelische ministerie schoot de veiligheidsagent een 17 jarige employee dood van een meubelfirma die reparaties zou uitvoeren, maar hem in plaats daarvan aanviel met een mes schroevendraaier. De eigenaar van het (verhuurde) huis, een arts, werd door hem per ongeluk eveneens neergeschoten. Ook die man overleed.
De Jordaanse politie onderzoekt de zaak. Israel stelt dat de veiligheidsman diplomatieke immuniteit geniet. De straat bij de ambassade is afgezet, Het incident komt in een tijd van verhoogde spanning over de poortjes die Israel heeft geplaatst bij de al-Aqsa moskee. Amman was één van de steden waar afgelopen vrijdag duizenden mensen deelnamen aan een protestdemonstratie.

– Eerder verschenen bij: Abu Pessoptimist