Sociale afbraak in grondwet Brazilië verankerd

Als een van de eerste landen ter wereld heeft Brazilië sociale afbraak in de grondwet verankerd. Met een amendement heeft de Senaat na de Kamer vastgelegd dat overheidsuitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg niet mogen stijgen in de komende 20 jaar.

Met de recente wijziging van de Braziliaanse grondwet worden twee principes van de neoliberale ideologie verankerd. Ten eerste de afbraak van de sociale taken van de overheid, het is vanaf nu twintig jaar lang verboden voor de overheid om de uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg nog te laten stijgen. Voor andere overheidstaken als subsidies aan de grote bedrijven geldt dit niet. Ten tweede worden verkiezingen voor 20 jaar irrelevant gemaakt omdat het regeringsbeleid vast ligt en niet door nieuwe politieke meerderheden kan worden gewijzigd.

Sinds hij verkozen president Dilma Rousseff afzette in een politieke staatsgreep heeft president Michel Temer talrijke maatregelen genomen om alle sociale maatregelen van de voorbije vijftien jaar onder presidenten Lula en Rousseff af te schaffen.

Zijn regering, zijn parlementaire meerderheid en hijzelf persoonlijk vrezen nieuwe verkiezingen. Het amendement van de grondwet moet worden gezien als een poging om het door Temer gekozen neoliberale beleid af te schermen van andere keuzes door een nieuwe parlementaire meerderheid. Zijn beleid gaat radicaal in tegen dat van de verkozen president die hij heeft afgezet en treft uitsluitend de armen en de lagere middenklasse van het land.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be