Slechts een weg voor de strategisch-stemmer

Doorregeren in het kabinet-Van Agt II (III) na het vertrek van de PvdA.
Onder het motto “het land moet toch geregeerd worden” met CDA en VVD in Balkenende II stappen.
De referendumpartij uithangen, maar tegen de referendumuitslag in de doorslag geven in de Amsterdamse gemeenteraad voor de rampzalige noord-zuidlijn.
Dreigen met breken op de gekozen burgemeester en je prompt tot burgemeester van een van de grote steden laten benoemen.
Lege verkiezingskreten als “nu vooruit”. Pleiten voor “hervormingen” die op afbraak neerkomen.
Het requisitoir tegen D66 zou behoorlijk groot zijn.

Er staat de dappere poging de hegemonie van het CDA te breken door de “paarse coalitie” te dragen. Dat maakte Balkenende II nog onbegrijpelijker. Maar dan moet ik ook wel weer zeggen dat ik tegen mijn verwachtingen in hield van Lousewies van der Laan toen zij dat kabinet opblies vanwege Verdonk, die al dan niet speelde dat zij niet begreep wat er aan de hand was. Maar Van der Laan verdween snel hierna, vervangen door Pechtold. Die ik niet op diepe democratische gedachten heb kunnen betrappen. “De burger wil minder overheid, en snel”. Dat zei hij dan weer eens in verband met de dringende noodzaak provincies op te heffen. Voor een partij die zijn oprichtingsjaar in zijn naam draagt een opvallende behoefte historisch gegroeide realiteiten op te willen blazen, op grond van joost mag weten wat. Maar ja, ze zijn opgericht om Het Bestel op te blazen, dat is gebeurd, zij het niet dankzij D66.
En dan noem ik nog even die wethouder van Amsterdam die geschiedenis als onderwijsvak wil opheffen terwille van 21th century skills (!). Die dan weer wel de Republiek Amsterdam wil uitroepen als het misgaat in Den Haag.

Daarom nu een verkiezingsadvies – ik heb er voor doorgeleerd, dus vertrouw mij, mensen!
Als u bang bent voor een hegemonie van de Wilderspartij en daar een “strategische” stem tegen wilt inzetten, moet u natuurlijk niet bij VVD of CDA zijn. En de PvdA verdient de afstraffing die zij ongetwijfeld zal krijgen. Een strategische stem op een gevestigde partij, ondanks alle gepruts van de afgelopen 51 jaar zijn ze dat wel, kan alleen een stem op D66 zijn. Omdat Pechtold de enige van de gevestigde partijen vertegenwoordigt die niet buigt voor Wilders, en omgekeerd: omdat deze vooral zijn propagandapijlen op D66 richt. Neprechters van D66. Pechtold als sjariavriend. Mocht u echt strategisch willen stemmen, aarzel niet: D66.
Onze stichter legt het nog even uit, het campagnelied dat heel karakteristiek nergens over ging is een dode link (helaas, dat wel).

– Donderdag 23 februari 2017, 18-20 Joint Politics STADS FM SALTO Amsterdam: D66 aan de orde…