Schotse nationalisten: stop met bezuinigen of we gaan voor onafhankelijkheid

Scotindex
pinterest.com
Nicola Sturgeon, de leider van de Scottish National Party (SNP), heeft de Britse premier Cameron gedreigd met een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid indien Cameron de voorgenomen bezuinigingen op de sociale zekerheid niet terugdraait. Een jaar geleden stemden de Schotten in een referendum nog tégen onafhankelijkheid, maar er zijn aanwijzingen dat de stemming inmiddels is omgeslagen. Volgens recente polls zou inmiddels 55% van de Schotten vóór onafhankelijkheid stemmen. De Conservatieven hebben in Schotland altijd een minderheid gevormd en de overgrote meerderheid van de Schotten voelt weinig voor nog eens 5 jaar draconische bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid.

De SNP staat ver links van de Tories en zelfs van Labour. Bij de verkiezingen in mei werd Labour – dat voor veel Schotten veel te ver naar rechts was opgeschoven – volledig weggevaagd in Schotland. De SNP bezet nu bijna alle Schotse zetels in het Britse Lagerhuis.

Uiteraard zal Cameron de bezuinigingen niet terugdraaien onder druk van de SNP, iets wat Sturgeon heel goed weet.  Sturgeon’s dreigement lijkt er dan ook op te wijzen dat de SNP bloed ruikt en aanstuurt op een nieuw referendum.

Bron: de Guardian