Schofterigheid van politie en handhavers

Politie als machtsapparaat
All Cops Are Bastards is een uitdrukking die kritiek uitdrukt op politie-optredens. Agenten zijn wanneer ze niet in functie zijn op de eerste plaats die voormalige klasgenoot, of de moeder van een speelkameraadje van de kinderen. Wanneer ze dat uniform aanhebben dan worden zij vertegenwoordiger van de machthebbers in een land.

Verbazing wekt het hoe flexibel een politieapparaat kan reageren op een wisseling van de macht.

In de VS zijn al zes journalisten gearresteerd in verband met verslaggeving over rellen rond de inauguratie van president Trump. Zij worden beschuldigd van deelname aan de rellen waarvan zij journalistiek verslag wilden doen.

Machtsapparaat weerspiegelt visie van de machthebber
In Nederland gedraagt de politie zich ook naar de aard van de machthebbers waarbij ze in dienst is. Dat we in nare tijden leven blijkt uit incidenten van afgelopen week.

Niet normaal
Dit is bizar handelen van de politie. Bij deze kwesties gaat het om niets of om iets waarvoor normaal een waarschuwing of een bekeuring volstaat. Hoe komt het dat deze mensen (geboeid) worden afgevoerd naar een cel?

Aan dit opportunistisch optreden valt af te lezen wat de visie is op beleid en uitvoering van het Nederlands justitieel apparaat. Het ministerie dat hier over gaat is al jaren in handen van VVD ministers.

VVD beleid?
Vandaag moeten VVD bewindslieden van dit ministerie zich voor de zoveelste keer verantwoorden voor de Tweede Kamer in een kwestie van leugenachtigheid en verdoezeling van feiten. Ook premier Rutte, die laatst nog in een grote VVD advertentie pleitte voor fatsoen en normaal gedrag, wordt op het matje geroepen.