Rutte en Verhagen zouden failliet zijn gegaan onder sociaal leenstelsel

We hadden het er laatst al over hier op Krapuul, wat een slecht idee het ‘sociaal’ leenstelsel is (wie bedenkt die termen? Dat kan bijna niet anders dan uit een onder Bruin I dodelijk sarcastisch Orwelliaanse geesteshouding ontstaan zijn), en hier ziet u een concrete uitwerking door Hein Handgraaf, voorzitter KNMG Studentenplatform , van de gevolgen ervan voor bijvoorbeeld de studie geneeskunde. Dit is in het bijzonder een lange studie waarna je bovendien niet één-twee-drie een vaste baan hebt:

 Op 25-jarige leeftijd komt de dokter op de arbeidsmarkt, terwijl leeftijdsgenoten al jarenlang een salaris verdienen. Is na deze lange studie een inkomen gegarandeerd? Neen! Voor een vaste aanstelling is een specialisatie van drie tot zeven jaar, eventueel plus een vierjarige promotie, vereist. Uit recent onderzoek van De Jonge Orde blijkt dat een groot deel van de pas afgestudeerde specialisten – die de leeftijd van 30 jaar dus zijn gepasseerd – geen vaste aanstelling hebben.

Handgraaf noemt natuurlijk ook de grotere drempel die op deze manier zal ontstaan voor studenten van weinig kapitaalkrachtige ouders.

Ook noemt Handgraaf nog de negatieve invloed van deze financiële risico’s op het ontwikkelen van extra-curriculaire activiteiten:

 De tijd die niet wordt besteed aan studeren, wordt onder meer besteed aan het ontwikkelen van bestuurservaring en onderzoek. Zo ontwikkel je jezelf als student en als mens. Dat ook de maatschappij hier baat bij heeft, blijkt wel uit de posities die de langstuderende politici Rutte (acht jaar student), Pechtold (elf jaar) en Verhagen (acht jaar) bekleden

Op zichzelf is daar in sommige gevallen iets voor te zeggen, alhoewel ik me afvraag of al die bestuurs- en vergadertijgers later nu werkelijk de nuttigste leden der samenleving worden. Volgens mij is dat vooral ook een kwestie van alvast aan je netwerk werken. En onderzoek doen is toch iets wat hopelijk nog steeds – op zijn minst tijdens de afstudeerscriptie –  onder een universitaire opleiding valt? Daarbij zijn de genoemde voorbeelden van in elk geval Rutte en Verhagen op zijn vriendelijkst gezegd bepaald niet de gelukkigste. Hun belangrijkste ‘bijdrage’ aan de maatschappij zal immers voor altijd de oprichting van Bruin I blijven. Maar hun studieduur blijft leuk om de heren mee om de oren te slaan natuurlijk.