Rutte tóch akkoord met ondertekening Oekraïneverdrag: domlinks en domrechts woedend

Rutte heeft in Brussel een akkoord bereikt over het Oekraïneverdrag. Het verdrag wordt aangevuld met een aantal bepalingen. Met die aanvullingen wil Rutte het akkoord alsnog ratificeren.

In de aanvullingen wordt bepaald dat het Associatieverdrag

  • niet automatisch leidt tot een EU-lidmaatschap voor Oekraïne
  • niet betekent dat de EU militair gaat samenwerken met Oekraïne
  • geen verplichting heeft tot financiële hulp aan Oekraïne
  • niet betekent dat Oekraïners vrij in de EU kunnen gaan werken

Al teveel lijken de aanpassingen niet voor te stellen, met als voorspelbaar gevolg dat zowel domlinks bij monde van SP’er Harry van Bommel als domrechts bij monde van Baudet en Jan “Tietengrijper” Roos momenteel uitgebreid hun gal aan het spugen zijn.

VVD en PvdA zijn tevreden, wat betekent dat het akkoord probleemloos door de Tweede Kamer zal zeilen. De Eerste Kamer is een ander verhaal, daarin hebben VVD en PvdA geen meerderheid. Veel zal afhangen van het standpunt van D66, dat gezegd heeft het resultaat eerst nog eens uitgebreid te willen bestuderen. Niet bijzonder gewaagd gokje: D66 zal akkoord gaan met het aangepaste verdrag. De achterban van die partij is in overgrote meerderheid vóór het verdrag en D66 zal politiek dus niets verliezen door in te stemmen met het door Rutte bereikte akkoord. Het CDA zal met een schuin oog op de verkiezingen wat ritueel pruttelen maar het eigenlijk allemaal ook allang best vinden. De rest is dan helemaal niet meer relevant.

Uiteraard wordt Rutte nu op Twitter en op fascistische blogs als De Dagelijkse Standaard voor rotte vis uitgemaakt, maar daar zal hij vermoedelijk niet wakker van liggen.