Rutte maakt documenten over afschaffing dividendbelasting dan tóch maar openbaar

Het kabinet stemt dan tóch in met de openbaarmaking van de documenten over de afschaffing van de dividendbelasting. Eerder zei Rutte nog dat daar geen sprake van kon zijn, want dat zou de verhoudingen binnen het kabinet niet ten goede komen of zo.

Een week geleden bezwoeren alle betrokkenen nog dat er helemaal geen documenten bestonden, maar inmiddels heeft na Rutte ook minister Wiebes toegegeven dat die documenten wel degelijk bestaan. Afgelopen vrijdag loog Wiebes daar nog keihard over ontkende Wiebes dat nog.

Het kan volgens Rutte overigens nog wel een tijdje duren voordat het zover is, vermoedelijk omdat de tekst eerst nog geredigeerd moet worden. Naar alle waarschijnlijkheid doet het kabinet zo moeilijk over (het vrijgeven van) de stukken omdat ze een negatief ambtelijk advies bevatten. Het afschaffen van de dividendbelasting is een cadeautje voor buitenlandse beleggers dat de schatkist jaarlijks 1,4 miljard kost en de samenleving niks oplevert.

Rutte’s geloofwaardigheid mag dan volledig weg zijn, tot de val van het kabinet zal het – helaas – niet leiden. Alle regeringspartijen hebben op dit punt kilo’s boter op hun hoofd: ook de partijleiders van D66, CDA en CU logen dat het gedrukt stond. Steun aan een motie van wantrouwen zit er dus niet in.

Bron: NOS