Russische Groenen steunen Poetin

Vladimir Poetin zal tijdens de presidentsverkiezingen in maart 2018 de volledige steun krijgen van de Russische Groenen. Volgens woordvoerder Galina Panteleyeva heeft Poetin die steun te danken aan zijn niet aflatende inzet voor het milieu en zijn streven de sociaal-economische omstandigheden van burgers te verbeteren. 

Panteleyeva onthield zich van een lofzang op Poetin’s inzet voor de mensenrechten en de democratie. Blijkbaar was dat zelfs voor de Groenen een stap te ver, tenslotte worden Poetin’s politieke rivalen met enige regelmaat dood aangetroffen op straat.

Om Poetin’s democratische credentials te illustreren, werd vandaag bekend gemaakt dat Vlad’s enige serieuze rivaal, Alexei Navalny, niet mee mag doen aan de verkiezingen. Officieel omdat Navalny ooit veroordeeld is wegens corruptie, in werkelijkheid natuurlijk omdat hij tot op zekere hoogte een bedreiging vormt voor het regime van Vlad I. Niet dat Navalny een heilige is – asociale neoliberaal, type Alexander Pechtold – maar dat is natuurlijk geen reden hem uit te sluiten van de presidentsverkiezingen.

In reactie op zijn uitsluiting heeft Navalny opgeroepen de verkiezingen te boycotten. In Nederland kun je dat probleemloos doen, in Poetin’s autocratische kleptocratie is het niet zonder risico: het Kremlin heeft gezegd te zullen onderzoeken of Navalny’s oproep niet in strijd is met de wet.