Rusland verbiedt gebruik VPN’s en TOR

Tsaar Vlad I

De Doema (het Russische parlement) heeft een wet aangenomen die het gebruik van proxies, VPN’s (virtual private networks) en TOR (een open netwerk voor anonieme communicatie) verbiedt.

Officieel is de wet gericht tegen de verspreiding van jihadistische propaganda en het gebruik van digitale media ter voorbereiding van aanslagen, maar dat is natuurlijk kul. Poetin wil in de gaten kunnen houden wat zijn politieke tegenstanders op internet uitvreten, de rest is voor de bühne.

De wet gaat in op 1 januari 2018. Her en der wordt ze vergeleken met Chinese wetgeving, maar die vergelijking is onjuist. Poetin gaat veel verder dan China ooit gedaan heeft. VPN’s zijn in China niet verboden, om de tamelijk eenvoudige reden dat ze voor bedrijven noodzakelijk zijn. Een Chinees bedrijf dat zaken wil doen in Europa of de VS gebruikt een VPN om met haar partners in die regio te communiceren. Wel moeten bedrijven die een VPN willen gebruiken zich laten registreren en om toestemming vragen. Ook voor individuele gebruikers is het gebruik van een VPN in principe niet verboden, al maakt de overheid het gebruik ervan soms tot een ware hel.

Bron: Silicon