RTL: nee hoor wij doen helemaal niet aan discriminatie!

pepernotenlosTuurlijk niet joh! Maar als iemand dit soort verhalen vertelt:

Bij de redactie van RTL, waar ik werk, legde een leidinggevende een handjevol pepernoten op m’n bureau, terwijl hij zei: ‘Voor de enige Zwarte Piet op de redactie.’ Dit was in 2014. Ik heb een keer een mail gezien, die niet voor mijn ogen bestemd was, waarin stond dat mijn huidskleur te heftig was en dat ik daarom een programma niet mocht presenteren. De andere presentator met wie ik het programma zou presenteren was namelijk ook al zwart. Dat zou te veel zijn.’ (bron)

Maar ja, witte Nederlanders vinden al snel dat niet witte Nederlanders gewoon niet moeten zeuren. Grapjes over Zwarte Piet moeten toch kunnen als je kroeshaar hebt? Is toch lache?

Ik begrijp haar wel, heb als vrouw in het bedrijfsleven tegen het mannenbolwerk op moeten boksen en heb ook heel wat staaltjes van rare praat gehoord. En ja, daar waren ook discriminerende bij voor vrouwen en daar moest ik niet zo ‘overstuur’ van doen, want was maar geintje. Dat ‘overstuur’ zet ik expres tussen haakje, want die term werd gebruikt als ik er, op een normale manier iets van zei. Alsof ik hysterisch begon te krijsen, nou dat heb ik geloof ik nog nooit gedaan.

Discriminatie is nog overal, van niet witte mensen, van vrouwen, van ouderen. We moeten het gewoon gaan zeggen, dan komt het misschien eens in het daglicht. En mannen die zich daardoor ‘ontmand’ voelen, die moeten maar eens wat ballen kweken en een echte vent worden. Een vent die verschil ziet tussen een stomme, racistische opmerking en een echt grapje.

Hoe serieus RTL de aantijgingen neemt, blijkt wel uit de manier waarop ze reageren, althans ik vind hem nietszeggend, neerbuigend en ook frappant dat het in dit programma wordt ontkend, of ik snap de belangrijkheid van RTL Boulevard niet natuurlijk (kijk er nooit naar).

In RTL Boulevard las Peter van der Vorst een verklaring voor van RTL waaruit blijkt dat de zender zich niet bewust is van discriminatie: ‘Wij herkennen ons niet in deze uitspraken en in het feit dat er discriminatie bij ons plaatsvindt. Het is bovendien al een interview van twee weken oud wat nu pas bij de Volkskrant overgenomen is.”

Nog een opmerking, dus als een interview niet heet van de naald is, dan is het niet waar, of zo? En natuurlijk herkennen ze zich er niet in! Zullen wel allemaal witte mensen in de top zitten toch?