RTL-debat… Ranselen, Diana!

Omdat mijn 20-jarige zoon per se het RTL-debat wou zien, heb ik met hem meegekeken. Verveeld en opstandig, zoals het hoort als je tegen je zin iets doet. Waarom tegen mijn zin? De politici van vandaag zijn automaten, je gooit er een muntje in en het apparaat produceert een verwacht antwoord. Het wordt pas interessant als er een machine op tilt slaat, of als bij iemand het licht uitgaat of er een bom ontploft in de studio.

Reclame!
Eet VVD, CDA, D66. Lekker vies.

dianaEr was wel een bommetje, een kleintje dan, ze heeft een naam: Diana. Precies, de krulletjesgodin van de jacht. Ze maakte jacht op de eerste namen op haar lijstje en stak de heren pijlen met weerhaakjes in hun reet. Dat deed pijn. Mooi, laat ze lijden. Het wordt tijd dat Jesse Klaver eens wat peper in zijn aars gedouwd krijgt. Dat positivisme van hem werkt me op de zenuwen.

Zoon: Papa, hou eens op! We hebben in Nederland een groene en linkse partij en dan heb je nog wat te zeuren. Waarom moet jij altijd linkser zijn dan wat links is?

Tja jongen…

Het zeurt door mijn kop: waar zijn de vrouwen? Eén vrouw, negen mannen. Het zegt mij dat al die mooie woorden over gelijkheid gelul zijn. Klaver incluis. Hij moet zich laten verbouwen. Uit principe. Jessientje Klaver, het bloempje van GroenLinks. Hebben we gelijk ook de eerste transgender in de Kamer. Schiet lekker op zo. Eindelijk vooruitgang.

Dan is de beurt aan… hoe heet die bejaarde ouwehoer ook weer? Oja, Krol. Onder het mes bij Diana Matroos. Lult er dwars door heen. En zij lult dwars door zijn geneuzel en zo wordt het toch nog gezellig. Maar zijn strategie werkt: gewoon doorbazelen, boodschap uitdragen, puntjes scoren. Onnodig te zeggen dat ik het oneens ben met de bejaardengoeroe en belletjesverkoper. Ik ben er voor om de AOW-leeftijd af te schaffen en mensen een basisinkomen te geven. Dus wat moet ik met zo’n item? Bejaarden, er komen er te veel. Bejaardendom afschaffen, iedereen weer gewoon burger. Waarom staat er niemand die dat standpunt verdedigt?

Reclame!
CDA, D66, PVV, VVD. Producten van Neerlands Vette Glorie.
En Amnesty International. Om te redden wat er nog te redden valt.
Biertje erbij… Chips. Zijn we weer helemaal rond.
Zet je schrap voor een nieuw spetterend seizoen van ‘Het zijn net mensen’.

Vraag aan mijn zoon: Duurt het nog lang, dat zogenaamde debat?
Ja, zegt hij opgewekt, tot 12 uur!

Diana zakt in, wordt minder scherp. Jammer. Te veel energie gestoken in Asscher en Klaver, bloed op de tong, moe gestreden. Ze wordt ingehoudener, onderbreekt nauwelijks nog. Heeft er iemand in haar oortje zitten toeteren?

Regisseur: Diana, doe eens wat rustiger aan. Anders terug naar het RTL-journaal. Straks denken ze nog dat we iets tegen politici hebben… Diana? We trekken je bonus in hoor…
Roemer heeft daarna niet echt last van haar. De onderwijzer uit het zuiden krijgt alle ruimte om vragen te ontwijken.
Nu al getemd, de feeks?
Ze was net zo lekker op dreef.

Europa… Laat ook maar. Papier hier. Papier hier. Nee, toch nog iets. Het vreemdst is wel Thiemes standpunt: ze maakt een juiste analyse inzake het milieu maar wil terug naar beslissingsbevoegdheid van nationale staten. Jaja, Nederland schoon, we zetten er een glazen stolp overheen. Gelooft ze in sprookjes?

Rutte laat ondertussen geen gelegenheid voorbij gaan om te benadrukken dat hij optreedt ‘als minister-president’. Bonus? Nee, het klinkt belachelijk.

Ondertussen aangeschoven op de bank: mijn vrouw.
-Kijk, al die ventjes in hun apepakkies, dat levert wel een heel raar beeld op…
-Over Klaver: Ach, kijk nou toch… Ik heb wel respect voor het mannetje… Hij doet het toch maar, tussen al die grijze koppen.
Het is iets minder erg dan ik dacht. Af en toe wordt er toch nog wat gezegd. Hoewel…

Diana Matroos heeft heel goed naar haar baas geluisterd. Tegenover kapitein Rutte gedraagt ze zich als een schoothondje. Ze onderbreekt niet meer, haar vragen zijn zwakker dan voorheen. De godin is in een uur tijd op onverklaarbare wijze bejaard geworden.

Diana, je hebt een historische kans laten liggen.
Je had de kans om al die mannetjes eens flink met de zweep te ranselen, en bij de derde al vergat je te slaan. Ranselen, dat was je opdracht!
Je moet oefenen op Ausdauer, Diana. En oortje uitdoen. Gewoon doormeppen, geen medelijden hebben en genieten van hun verbaasde blikken. Volgende keer wil ik het afgerukte vlees tussen je tanden zien rillen. Ik wil het bloed om je mond zien staan, langs je kin zien stromen.

Twee vrouwen en negen mannen.
Waar denk je dat die mannen voor komen, Diana?
Ze komen om zeep te verkopen.
Zeep gemaakt van luchtbellen.
Ze moeten ontmaskerd worden.
En jij moest dat doen…

Jij moest deze mannen uit hun comfortzone halen.
Je begon zo goed…
Je zag ze zweten, aarzelen, hakkelen.
Waarom ging je niet door?
Waarom stopte je het geselen?

Helaas. Helaas.
Muntje. Papier hier.
Jachtpartij afgeblazen.
Avondje poppentheater.
En geen ranselende Katrijn.

Gelukkig heeft mijn zoon zich vergist. Het debat loopt tegen elven af.
Ik wens u nog een fijne avond.

Reclame!

Nabeschouwing.
Vier mannen van in de vijftig.
In Nederland zijn geen vrouwen.

Reclame!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.