Rotterdamse SP doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen

De SP zal in maart niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat hebben de leden van de afdeling besloten. Volgens de leden is de afdeling zózeer verdeeld dat deelname zinloos is.  De SP heeft momenteel 2 zetel in de Rotterdamse gemeenteraad. 

Helemaal onverwacht komt het besluit niet. De Rotterdamse afdeling verkeert al een tijdje op voet van oorlog met het landelijke partijbestuur. Dat royeerde  een aantal leden van de afdeling wegens lidmaatschap van ROOD, de voormalige jongerenafdeling van de SP en/of het discussieplatform Marxistisch Forum (waarvan je overigens niet eens lid kunt worden). Een aantal Rotterdamse SP’ers besloot daarop een nieuwe partij op te richten, Socialisten010. Toen de twee zittende raadsleden lid werden van die partij, werden ook zij geroyeerd.

Het landelijke partijbestuur probeerde een eigen kandidaat, Theo Coskun, te lanceren als lijsttrekker, maar de leden zien daar dus geen heil in. Coskun zegt het er niet bij te zullen laten zitten: “Dit is een actie geweest van mensen die al besloten hebben om lid te worden van Socialisten 010 en alleen maar lid zijn gebleven om dit besluit er doorheen te drukken”. Volgens hem heeft de partij nog 20 dagen om alsnog een kandidatenlijst in te dienen.

Uitgelichte afbeelding: Partijbureau SP – Door Apdency – Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23672806