Rita Verdonk wordt running mate van Richard de Mos

Rita Verdonk keert terug in de politiek. De voormalige VVD-minister staat op nummer twee van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van Hart voor Den Haag, de partij van Richard de Mos.

Verdonk verliet na een machtsstrijd met Mark Rutte de VVD, waarna ze Trots op Nederland (TON) oprichtte. Na een veelbelovende start liep dat initiatief gelukkig al snel op de klippen, waarna Verdonk de politiek verliet. We kregen er Geert Wilders en later Thierry Baudet voor terug, dus al teveel zijn we nou ook weer niet opgeschoten met het vertrek van Verdonk.

Richard de Mos stapte in 2012 uit de PVV, waarna hij namens de Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad plaatsnam. In 2018 werd  De Mos wethouder in het Haagse. Dat duurde niet lang, want al snel werd duidelijk dat hij er bepaald onconventionele opvattingen op nahield  over de wijze waarop het wethouderschap ingevuld moet worden. Op 1 oktober 2019 deed de Rijksrecherche huiszoeking in zijn kantoren in verband met een onderzoek naar corruptie bij het verlenen van nachtvergunningen aan Haagse ondernemers. Volgens De Mos was zijn handelen gewoon ‘onbureaucratisch’, maar het OM ziet dat anders en verdenkt hem van ‘deelname aan een criminele organisaties, schending van het ambtsgeheim, meineed en corruptie’.

Of het een goede zet is van De Mos, moet nog maar blijken. Verdonk is niet gewend de tweede viool te spelen. Kijk dus niet vreemd op als beide rechtse coryfeeën binnenkort vechtend over straat rollen.

Bron

Uitgelichte afbeelding: Door Roel from The Netherlands-Nederland – Rita verdonk, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2814600