Richard Spencer: ‘Antifa is aan de winnende hand’

Richard Spencer, de informele leider en belangrijkste ideoloog van de Amerikaanse Alt-Right (een eufemisme voor neo-nazi’s), ziet het allemaal niet meer zitten. In een afgelopen zondag op Youtube geplaatste video beklaagt Spencer zich over het feit dat hij nergens zijn kop kan laten zien zonder dat het leidt tot rellen. Een mismoedige Spencer concludeert dat – houd je vast – ‘Antifa aan de winnende hand is’.

Vorige week liep een spreekbeurt van Spencer op Michigan State University (weer eens) gierend uit de klauw, nadat antifascisten, waaronder veel studenten en leden van de lokale gemeenschap, op de vuist gingen met fans van Spencer. Uiteindelijk moesten de nazi’s ontzet worden door de politie. Enkele tientallen mensen werden gearresteerd.

Spencer probeert al geruime tijd een ingang te vinden op universiteiten, die volgens hem stuk voor stuk ‘cultuurmarxistische broedplaatsen’ zijn. Dat lukt niet al te best, want overal waar Spencer komt wordt hem warm welkom geheten door antifascisten. Veel van de bijeenkomsten worden uit vrees voor rellen afgelast, al bezwijken universiteiten met enige regelmaat voor Spencer’s dreigement hen voor de rechter te slepen.

De Alt-Right dacht na de verkiezing van Trump een zegetocht te kunnen houden, maar dat blijkt een misrekening te zijn geweest. In de VS is de beweging inmiddels overal in het defensief, wat vooral te danken is aan linkse antifascistische groepen die niet bang zijn de confrontatie aan te gaan en er uitstekend in slagen op lokaal niveau mensen te mobiliseren. Op Twitter wordt door de rechtsgekkies dan ook heel wat afgejankt:


Door Amerikaanse antifascisten wordt Spencer’s verklaring gevierd als een overwinning, en terecht:

Richard Spencer admits defeat because of our organizing here in East Lansing!!!!

Everyone that was part of the effort on March 5th, even in small ways: our collective organizing helped drive Richard Spencer, one the leaders of the alt-right, out of public events everywhere “for the foreseeable future”.

This is a huge win!!!!! We are powerful and can out-organize the fascists!!!!! We showed what our community stands for. Let’s keep building for the world we want, against white supremacy and all forms of domination.