Redacteur Turks anarchistisch blad veroordeeld voor “terreurpropaganda”

Donderdag 22 december is de redacteur van Meydan Gazette in Istanboel veroordeeld tot vijftien maanden gevangenis voor het “propageren van de methoden van een terreurorganisatie”. De zaak rond vrijheid van meningsuiting heeft bijna een jaar geduurd.

Hüseyin Civan en de Gazette werden gedaagd na een onderzoek van de hoofdofficier van justitie van Istanboel naar een nummer van het blad van december 2015. Hierin werd steun uitgesproken voor Koerdische revolutionairen die strijden in Rojava. De drie gewraakte artikeeln waren getiteld: “Het begin en het einde van de staat is vrees”, “Verboden tot nader order” en “Het leven herscheppen”.

Namens de Gazette en Civan verklaarde de advocaat Davut Erkan dat deze beslissing illegaal was en dat er beroep aangetekend zou worden, zo nodig tot het Constitutioneel Hof en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Meydan, dat zijn kantoor heeft vlakbij Gezi Park, heeft de volgende verklaring afgegeven:

“Onze uitvoerende redacteur is aangeklaagd voor het propageren van de methoden van een terroristische organisatie die dwang, geweld en bedreigingen gebruikt, door het wettigen, prijzen of aanmoedigen van het gebruik van deze methoden.
Zoals wij beklemtoond hebben in artikelen tot aan het onderzoek: de Staat zal nooit in staat zijn de hartstocht en overtuigdheid aangaande de vrijheid van de volkeren op te sluiten.
Als anarchistisch blad weten we dat het vrije leven waarin wij geloven alleen door strijd tot stand kan komen. We zullen nooit ophouden te schrijven over waar wij voor staan en onze geschriften te verspreiden. We zullen ons blijven verzetten, wij zullen handelen en schrijven tegen onderdrukking en tegen deze vervolgingen, hechtenis en arrestaties.”

De actie tegen Meydan past in het patroon van de acties van het Turkse regime tegen onwelgevallige bladen, radio- en tv-stations of losse journalisten.

Bron: Freedom.