Rechtse lastercampagne tegen scholieren die schietpartij in Florida overleefden

Rechtse Amerikaanse blogs hebben de aanval geopend op de scholieren die zich na de moordpartij op een school in Parkland, Florida uitspreken tegen het wijdverspreide wapenbezit in de VS. Volgens Jim Hoff’s Gateway Pundit en Alex Jones’ InfoWars zijn het geen scholieren, maar ingehuurde crisisacteurs. Inmiddels gaat deze volstrekt krankzinnige complottheorie viral op sociale media. 

Vorige week woensdag schoot een rechtse gun nut zeventien mensen dood op een middelbare school in Parkland, Florida. Eigenlijk niks bijzonders: het was al de zeventiende school shooting in de VS dit jaar. Het verschil was dat dit keer de scholieren die de slachting overleefden besloten dat het genoeg geweest was. Scholieren hebben geen zin meer te dienen als schietschijf voor elke gefrustreerde gek die op zoek is naar zijn eigen 15 minutes of fame. 

Rechtse blogs openden onmiddellijk de aanval op scholieren als Emma Gonzalez en David Hogg, die zich in de media uitspraken voor strengere wapenwetgeving. In rechtse kringen is strengere wapenwetgeving absoluut anathema: zelfs het aanscherpen van de wetgeving voor de aankoop van semi-automatische wapens is in dat circuit onbespreekbaar. Volgens Gateway Pundit en InfoWars – om de twee meest vooraanstaande rechtse complotblogs te noemen – zijn Gonzalez en Hogg geen scholieren, maar ingehuurde acteurs die tot taak hebben de schietpartij ‘erger te maken dan hij is'(!).

Een van de woordvoerders van de scholieren, David Hogg, is de zoon van een voormalige FBI-agent. Dat leidde tot speculaties dat papa Hogg zijn zoon instructies in zou fluisteren, een theorie die op de instemming van Trump’s zoon Donald Jr. kon rekenen:


Inmiddels gaan de complottheorieën viral:


En dan was er nog Dinesh D’Souza, een extreemrechtse haathoaxer die bijzonder populair is in kringen rond Baudet:


Op zich is deze kolder niet nieuw: Alex Jones beweert al jaren dat de slachting in Sandy Hook in 2012 een hoax is. De ouders van de vermoorde kinderen zijn volgens Jones ingehuurde acteurs. Jones’ idiote (en levensgevaarlijke) theorieën leidden er toe dat de betreffende ouders nog jaren lastig werden gevallen door ’truthers’.
Het verontrustende is dat deze theorieën allang niet meer uitsluitend te vinden zijn in de donkerste uithoeken van het internet. De verkiezing van Trump – zelf een complotgek èn een groot fan van Alex Jones – heeft ertoe geleid dat ze ‘genormaliseerd’zijn en inmiddels deel uitmaken van het publieke discours.