Rechtse coalitie in Oostenrijk opent aanval op publieke omroep

Zoals verwacht heeft de nieuwe Oostenrijkse regering onmiddellijk na haar aantreden de aanval geopend op de publieke omroep ORF. Doorn in het oog is vooral het optreden van hét journalistieke icoon van de ORF, Arnim Wolf.

Illustratie: Wikipedia

Wolf staat bekend om zijn kritische houding richting politici. Hij laat zich nooit met een kluitje in het riet sturen en blijft hardnekkig doorvragen, ook wanneer zijn gesprekspartner van onderwerp probeert te veranderen. Wolf’s houding is vooral rechts een doorn in het oog. De coalitie van de conservatieve ÖVP en de fascistische FPÖ heeft Wolf nu uitdrukkelijk in het vizier. Volgens bronnen binnen de ORF zou Wolf weggepromoveerd worden naar een positie waar hij geen gevaar meer vormt.

De aanval op Wolf is onderdeel van een (rechtse) herstructurering van de publieke omroep. In het regeerakkoord van ÖVP en FPÖ is opgenomen dat de ORF ‘veroostenrijkst’ (Austrifiziert) wordt. Oostenrijkse producten, kunstenaars en sporters moeten voortaan ‘positief gepresenteerd’ worden: “Neben österreichischen Inhalten sind auch die Leistungen österreichischer Künstler, Sportler und Produzenten für die nachhaltige Identitätssicherung entsprechend im öffentlich-rechtlichen Auftrag als Schwerpunkt zu verankern”. Het wachten is nu nog op de vorming van een Ministerium für Volksaufklärung und Propaganda.

Bron: Handelsblatt