Rechts viert midwinter. Een overzicht

Midwinterhoornblazer. Er is geen verband tussen de afgebeelde persoon en genoemde manifestaties.
Er wordt vanuit de media en journalistiek veel geklaagd dat je zo weinig hoort over het kabinet Rutte. Aan de rand van het politieke spectrum, met name ter rechter zijde is het wat minder saai, wat je terug kunt zien in het enthousiasme van de verslaggeving in de Volkskrant, Telegraaf, WNL en Elsevier, en de rechtse blogjes die Nederland rijk is. Afgelopen weekend waren er twee grote extreemrechtse manifestaties die beide dankzij de grote media veel aandacht kregen. Eerst was daar op vrijdagavond het ‘nationale brainstorm over immigratie’ onder de noemer ‘Nederlandse Leeuw’ in Rijswijk, geïnitieerd door Opiniez-scribent Dr. Rutger van den Noort, die volgens zijn eigen website in de VS, maar volgens de Speakers Academy in Amersfoort woont, en de voormalige beleidsmedewerker van Jacques Monasch’ Nieuwe Wegen Elisabeth Hunyadi, waar je dan eindelijk dingen kon horen die anders nooit gezegd mogen worden.

Het was een druk programma met een keynote van de Canadese klinisch psycholoog en alt-right celebrity Prof. Jordan B. Peterson over “het einde van de progressief liberalisme, immigratie en politiek correctheid” en bijdragen van Rita Verdonk, Afshin Ellian, Joost Niemoller, vader en zoon Wim en Sam van Rooy helemaal uit België, vertegenwoordigers van SGP, PVV, FvD, veel sterren van het extreemrechtse firmament waren verzameld. De avond begon met het zingen van het Wilhelmus door een onbekend meisje. Iedereen ging staan en kon meezingen dankzij de in beeld gebrachte coupletten. Het programma werd geopend door de nationale wichelroedeloper Adjiedj Bakas die voorstelde Afrika en Azië preventief te steriliseren in de strijd tegen massa-immigratie; een idee dat begroet werd met enorm applaus door de 2.000 deelnemers, waarvan 83% man. Hoogtepunt van de avond was een handtekening bemachtigen van Peterson. Dat was heel belangrijk voor veel deelnemers. Na een handtekening bemachtigd te hebben verlieten velen voortijdig de zaal. Aan het einde van het programma waar de ‘oplossingen’ na vier uur praten werden gepresenteerd was zeker de helft al vertrokken.

Twee dagen later maakte de Van den Noort bekend dat hij ging stoppen met Nederlandse Leeuw en Twitter en werd sponsor Erik de Vlieger op Twitter daarom boos. Eerder op die dag was de grote demonstratie van Geert Wilders in Rotterdam. Wel 600 demonstranten trotseerden de kou om met de eenmanspartij PVV te demonstreren tegen kabinet Rutte III, de islamisering en de “discriminatie van Nederlanders”. Ook Filip de Winter (Vlaams Belang) liep mee en scandeerde “Nederland weer van ons!”, de leus waarmee werd gedemonstreerd. De nazi Kusters van de Nederlandse Volksunie, de varkensmutsjes van Pegida, de knokploeg van Voorpost, de Identitairen, Defend Europe; ze waren er allemaal bij. Er werd met prinsenvlaggen en Vlaamse leeuwen gezwaaid. Er werden armbandjes uitgedeeld waarop stond gedrukt ‘Nederland weer van ons’. Na de woorden van Wilders dat genoeg genoeg was en de grenzen dicht moesten was er een optocht, die na 50 meter stopte omdat de beveiliging van Wilders ingesloten raakte door dagjesmensen. En even verderop was er een tegendemonstratie van DENK, nog een reden waarom het gezelschap ‘Nederland weer van ons’ zich gedwongen zag de manifestatie voortijdig af te breken.

Maar het meest opmerkelijke was toch wel de overstap van enkele Twitteraars naar Gab, het sociale netwerk exclusief voor alt-right; zeg maar de digitale Bürgerbräukeller van deze tijd waar de toekomst wordt beraamd zolang het blonde bier vloeit. Het logo van Gab, de kikker Pepe, is het icoontje van alt-right, het nieuwerwetse nazisme. In tegenstelling tot Twitter en Facebook mag je je op Gab helemaal uitleven met berichten en commentaren vol racisme, joden- en moslimhaat en bedreigingen. Ook Dr. Gert-Jan Mulder, de oude Rabobank Zuid-Amerika-chef die nu boert in Uruguay en volgens hemzelf minister wordt in het eerste kabinet van Wilders, vertelde op Twitter dat hij een shadowban had en vertrok naar Gab. Een shadowban betekent dat je niet gevonden wordt in zoekresultaten. Daar was in zijn geval geen sprake van maar de fanbase gelooft het onmiddellijk, ziet hierin censuur en overweegt dus ook de overstap. De bekende extreemrechtse trollen van Twitter zitten al heel lang op Gab, waar complotnieuws en haat de agenda bepalen, maar nu maken ook de groten der aarde de overstap. Wilders en Baudet zitten er ook al een tijdje, zij het met weinig actuele mededelingen. Het leukste zijn discussiefora waar bij gebrek aan tegenstanders men elkaar de hoofden inslaat.

Wat betekent dit nu allemaal? Weinig tot niets, omdat er afgelopen dagen eigenlijk niets nieuws is gebeurd. De spreuken waren dezelfde als bij eerdere manifestaties. Thierry kwam niet opdagen bij Nederlandse Leeuw, want de apenkooi die hij bezocht met Hiddema was te leuk. Hij werd vervangen door Joost Eerdmans. Buma en Rutte namen weer wat begrippen over van zaken die speelden in de speelruimten van trollen en toetsenbordridders in hun poging kiezers weg te trekken bij Baudet en Wilders, zodat de peilingen weer wat gunstiger uitvallen. De Volkskrant kopte met “Fris, nieuwrechts” in een opiniestuk over Forum voor Democratie, maar dat is niet meer dan een nieuw etiketje voor zulke geluiden die al heel lang rondzingen aan de rand van de samenleving en vooral binnen sociale media en in opiniestukken. Wat inhoud en thema’s betreft is er nauwelijks verschil tussen FvD, de PVV en Fortuynisten; het zijn vooral de vorm en de pretentie die anders zijn. Wat wel nieuw is dat het in 2018 normaal geworden is dat er regelmatig ergens een extreemrechtse manifestatie is met heel veel politie en nog veel meer pers. Net als het tegenwoordig normaal is dat RTV dagelijks gevuld worden met meningen die je eigenlijk nergens hoort omdat ze niet gezegd mogen worden. En met nieuwsberichten waarvan je niet meer weet of het echt is. Of relevant.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.