Rechts Nederland juicht: uitkeringen naar Marokko aan banden gelegd

De Telegraaf juicht. Lekker minder geld naar die profiterende Marokkanen.  “Modernisering”, noemt CDA’er Heerma dit ronduit discriminerende en onrechtvaardige voorstel, waarover we al eerder schreven. Gewoon dezelfde premies betalen, maar omdat je toevallig ergens goedkoper kan leven mag je de helft of zo van je uitkering inleveren.

Die meejuichende Telegraaftokkies realiseren zich natuurlijk niet dat dit dezelfde schraapmentaliteit is die naar voren komt in maatregelen als die van minister Kamp, waarbij je op je uitkering gekort wordt als je met meerdere mensen in de bijstand in één huis woont. Of een hele oude, waar ik altijd al bezwaar tegen gehad heb, dat je meer belasting betaalt als je een huishouden deelt met iemand met een inkomen. Ik vind niet dat belastingheffing zich met dergelijke privé-aangelegenheden moet bemoeien. Je hebt een inkomen en je betaalt belasting. Hoe een mens zijn leven verder inricht is diens eigen zaak.

Maar gij zult op (of net onder) het minimum leven als u niet werkt, is het credo van dit kabinet. Werkeloosheid moet bestraft worden, nietwaar? Elk voordeeltje dat je weet te regelen wordt je afgepakt, in die situatie. Je wordt helemaal klemgezet, elke mogelijkheid om je situatie ook maar iets te verbeteren zolang je geen baan hebt wordt geblokkeerd en/of weggesanctioneerd.