Recensie: Moneyland, door Oliver Bullough

Bijna iedereen was er razend over. De belastingvoordeeltjes die Unilever zou gaan krijgen van onze opper Pinocchio Rutte. Vervolgens verhoogde ‘de liberaal’ de btw op groente. Kortom, heb je letterlijk zeventig miljard op je rekening, dan betaal je geen belasting. Moet je rondkomen van tweehonderd per maand, dan betaal je fors belasting. Dit is vervolgens bedacht door de partij, die altijd beweert tegen belasting te zijn. Wiens leden altijd vol woede spraken over  belasting… Maar die belasting mag dus gewoon torenhoog zijn voor de 99,99999 procent van de bevolking. De omgekeerde wereld; de VVD, een gewetenloze partij.

Oliver Bullough, een Amerikaanse journalist, heeft een onthullend boek geschreven, genaamd: Moneyland. Bullough legt de wereld van schimmige financiële constructies, Caribische belastingparadijzen, Colombiaanse maffia, foute politici, dubieuze ambtenaren en gewiekste advocaten bloot. De mensen die zich allemaal schuil houden in het schemergebied tussen onder- en bovenwereld, dat Bullough ‘Moneyland’ noemt. Moneyland is de plaats waar criminelen en multinationals elkaar de hand schudden, terwijl ze genieten van het geld dat ze over andermans rug verkregen hebben. Legaal, illegaal? Voor de èchte wereld maakt het niets uit, want wie betaalt, bepaalt.

De grootste schoften komen overal mee weg. Ergens weten we het wel, maar Bullough heeft het allemaal ontzettend goed gedocumenteerd. Zo vertelt hij ons in het voorwoord dat zijn boek dan ook moeilijk was om te schrijven. Dit is iets wat ik graag geloof, aangezien de man onderzoek heeft gedaan naar een wereld die natuurlijk geheel aan het zicht onttrokken en gecamoufleerd is, met regeltjes, obscure wetten, constructies, mazen in wetten en alles ertussenin. Ook beschrijft Bullough hoe het dreigen met peperdure processen de allerrijksten beschermt, onschendbaar maakt. Simpelweg omdat men niet tegen hen op kan boksen. Zelfs al zou de rechtszaak makkelijk gewonnen kunnen worden, de aanklager zou halverwege bankroet zijn. Het geld is dus sterker dan ‘het recht’. Een bug in het systeem. Zelfs liberale democraten, zouden dit moeten erkennen.

Wat ik ook hoopgevend vind is dat dit boekje te koop was in de Ako en mij werd aangeraden, door een uiterst gewone dame. Dit is het soort lectuur dat je in het Fort van Sjakoo zou verwachten. maar schijnbaar sijpelt ‘ons’ werk de mainstream binnen. Dit is een goede zaak. Ik hoop dan ook dat vele mensen dit boek gaan lezen, om op zijn minst de feiten op een rijtje te zetten.

Dit boek is een zeer interessant en dapper boek, gemaakt voor iedereen die de huidige ‘democratie’ en de 21ste eeuw wil begrijpen.