De oppostitie heeft een alternatief voorstel om aan het bedrag te komen dat het kabinet binnen denkt te halen met de BTW verhoging van 6% naar 19% voor de kunstsector. Verhoog de assurantiebelasting op verzekeringen van de reeds geplande 9,5% (was 7,5%) naar 10,2 %. Dit is 0,7% meer dan al gepland is door dit kabinet.
Nee, zegt de Grote Blonde Leider, kunst daar kun je voor kiezen en verzekeren moet. Nou heeft hij daar maar gedeeltelijk gelijk in. In Nl is zoveel verzekerd, dat het soms niet normaal meer is. Maar ja, is een Nederlandse traditie en die wil Geert graag in ere houden. Of zou hij aandelen in de verzekeringswereld hebben?
Voor zover ik weet zijn de enige verplichte verzekeringen: ziektekostenverzekering; autoverzekering (als je een auto rijdt); opstalverzekering (als je een koophuis hebt en een hypotheek). Voor zover ik weet zijn alle andere verzekeringen een mooi iets, sommigen zeker verstandig om aan te gaan, maar niet verplicht in ons land.
Eerlijk gezegt heb ik weinig probleem met het korten op uitvoerende kunst , vooral de zgn “klasieke muziek ” is voor een groot gedeelte een speeltje van wat rijke snobs .. Maar als men ” hoogstaand vermaak ” gaat afknijpen dient men ook ” het vermaak de paupers ” af te knijpen .. Ik heb helemaal niets met voetbal en vind dat daarheen ook geen cent overheidsgeld van gemeente tot rijk naartoe dient te gaan , en dat alle rond een wedstrijd gemaakte kosten op de clubs verhaald dienen te worden …..
Het is zo raar: Kunst vormt- en is de uiting van cultuur.
Hoe kortzichtig kan je zijn, Geert is bezig om ook de poten onder zijn eigen stoel weg te zagen op deze manier.
@Bakra, je redeneert een beetje vanuit het idee dat volledig vastligt wat diverse groepen in onze maatschappij mooi vinden en graag willen zien.
Is dat echt zo, dat rijke snobs van klassieke muziek houden, terwijl jan-met-de-pet naar het voetbal gaat kijken?
Het probleem dat ik met deze denkwijze heb is dat je iemand die voor een dubbeltje is geboren twee keer de kans laat mislopen om van allerlei soorten kunst te genieten. Ten eerste door ervan uit te gaan dat klassieke muziek of zoiets, (dans, mime, musea voor hedendaagse kunst, linkse hobbies), toch niet voor de massa bestemd is, en dat het dus ook geen zin heeft om nog langer te investeren in methoden om deze kunst voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk te maken. Maw: het gepeupel kijkt maar op de tv naar Frans Bauer. En vervolgens, indien iemand toch met kunst in aanraking is gekomen, te besluiten dat de niet-gefortuneerde kunstliefhebber het verder maar uitzoekt. Die moet het maar zelf betalen.
Hiermee beroof je allerlei mensen, echt een enorm grote groep, van een groot plezier dat hun leven verrijkt.
@1 en 3
En er is zo’n grote overgangszone tussen de klassieke muziek en de populaire muziek: jazz, een heleboel wat gemakshalve als “wereldmuziek:” wordt weggezet, artiesten als Eno die een genre ergens tussen pop en klassiek vullen enzovoort.
Alsjeblieft niet trappen in de val van praatjes over elite en het janhagel overleveren aan Jantje Smit, dat is precies wat het regime wil verkondigen.
#4 Precies! Ook daar willen ze tweedeling. Kom uit een arm gezin, heb niet gestudeerd en ben een self-made woman, om maar eens een goed Nederlandse uitdrukking te gebruiken 😆
Doordat ik leergierig ben, ben ik klassieke muziek gaan waarderen en ging zolang mijn gezondheid dat toestond naar concerten en opera, helaas is dat niet meer mogelijk. Maar nu geniet ik er thuis van. Dus als dubbeltje geniet ik wel van klassieke muziek, maar ben absoluut geen fan van Jan Smit etc. Zo zullen er vast meer mensen zijn en nu wil het kabinet gewoon de grote tweedeling weer zoals die er was tot aan de 2e helft van de vorige eeuw. Ik ben tegen!
Daarbij is die BTW verhoging concurrentievervalsing, zie comment bij #1 van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Duidelijker kan het niet zijn. https://krapuul.nl/zijdebarlink/18441/verhoging-theaterkaartje-oneerlijke-concurrentie/